Tarja Kupiainen, Olli Reijonen & Outi Santaniemi
Pimeys on leveyspiireillämme luonnonvara, jota toisinaan tuntuu olevan liikaakin. Matkailussa pimeyttä on hyödynnetty Suomessa lähinnä revontuliturismissa, mutta pimeän taivaan matkailussa on vielä paljon potentiaalia hyödyntämättä. Etenkin syrjäisten alueiden yrityksille pimeyteen liittyvät elämys- ja arvotekijät tarjoavat uusia mahdollisuuksia erottautua edukseen matkailumarkkinoilla.
Pimeyttä hyödynnetään matkailussa vielä liian vähän
Tähdet ja revontulet kiehtovat ihmismieltä niin paljon, että niiden vuoksi ollaan valmiita matkustamaan, mutta taivaan ihmeiden ihailu ei onnistu enää aivan joka paikassa lisääntyvän häiriövalon vuoksi (ks. https://www.lightpollutionmap.info/). Maailmanlaajuisesti valosaasteen arvioidaan lisääntyvän noin kymmenen prosentin vuosivauhtia (Suominen 2023).
Häiriövalo vaikuttaa ihmisten, eläinten ja kasvien hyvinvointiin (mm. Kokkonen 2019; Härmä, Hublin & Puttonen 2019), mutta keinovalon määrään voidaan vaikuttaa: suunnataan valaisu oikein, valaistaan siellä missä se on tarpeen ja huolehditaan, että valonlähteen värilämpötila ei tuota ympäristölle häiriötä (Schaecher 2020).
Suomessa pimeän suojelua ja pimeyden hyödyntämistä matkailussa on viime vuosina edistetty useassa eri hankkeessa ja organisaatiossa. Karelia-ammattikorkeakoulun koordinoimassa GLOW2.0-hankkeessa pimeyden mahdollisuuksia matkailun vetovoimatekijänä tarkastellaan paraikaa yhdessä matkailualan ammattilaisten kanssa. Hanke toteutetaan neljässä eri maassa hanketta rahoittavan Interreg Northern Periphery and Arctic -ohjelman (NPA) alueella: Suomessa, Norjassa, Islannissa ja Irlannissa. Kaavilla sijaitseva Syrjävaara Good Night Oy on Suomen ensimmäinen pimeän suojelualue ja matkakohde astroturismista ja pimeän matkailusta kiinnostuneille.
Revontuliturismista pimeän taivaan matkailuun
Pimeän taivaan matkailu (eng. Dark Sky Tourism) on vieraasta nimestään huolimatta yksi Suomen Lapin talvimatkailun kivijaloista. Revontulista voidaan kuitenkin nauttia Pohjoiskalotin eteläpuolellakin ja muinakin vuodenaikoina kuin talvella (Kuva 1), mikä usein unohtuu alueellisen matkailumarkkinoinnin viesteistä.
Revontulimatkailu on ulkomaita myöten monelle tuttua, mutta pimeän taivaan matkailu voi pitää sisällään paljon muutakin. Matkailijoiden olisi hyvä nähdä tähtitaivas ja kokea yön pimeys kokonaisuudessaan. Heille on tarjottava pimeyttä hyödyntäviä aktiviteettejä. Luonnossa yöpyminen, luontoretket, talvinen kuutamo, erityisten paikkojen kokeminen, kansanperinne, kummitustarinat, tuulastaminen – kaikki vaativat yötä ja pimeää, eivät välttämättä tähtitaivasta ja revontulia.
Erilaiset taivaan tapahtumat avaavat mahdollisuuden laajentaa matkailun talvisesonkia syyskuusta maaliskuulle, jolloin sääolosuhteet ovat usein otollisimmat ilmiöiden tarkasteluun. Esimerkiksi elokuinen superkuu (kuva 2) on elämys itsessään.
Huolimatta vähäisestä häiriövalosta pohjoisen periferian alueella pimeyttä ja pimeyteen liittyviä mahdollisuuksia on hyödynnetty matkailussa toistaiseksi hyvin vähän verrattuna vaikkapa runsaasti valoisampaan Pohjois-Amerikkaan ja Keski-Eurooppaan. Osasyy tähän voi löytyä siitä, että matkailutoimijoilta puuttuu tietoa pimeyden hyödyntämisestä lisäarvona matkailupalveluissa. Myös itselle tavanomaista ilmiötä voi olla vaikea tunnistaa kilpailutekijäksi. (Silvennoinen, Kupiainen & Ruotsalainen 2022.)
Arktinen yö on pohjoisen pallonpuoliskon vetovoimatekijä
Vuonna 2021 Helsingin kaupunki teetti häiriövaloselvityksen, jossa selvitettiin asukkaiden mielipiteitä ja toiveita kaupungin yövalaistuksen suhteen. Erityisesti kaivattiin turvallisia ja helposti saavutettavia paikkoja yön, yötaivaan ja pimeyden kokemiseen. Tälle toiveelle on vakavat perusteet, sillä 60 % suomalaisista ei vuonna 2016 nähnyt yötaivaan suurinta rakennetta, Linnunrataa, asuinpaikaltaan. Eurooppalaisista ja pohjoisamerikkalaisista 99 % elää valosaastuneen yötaivaan alla (Falchi ym. 2016).
Arktinen yö on valosaasteelle huomattavasti herkempi kuin keskisten leveyspiirien yö. Yön suojelemiseen ja valosaasteen vähentämiseen kannattaa siksi suhtautua vakavasti Suomen kaupungistuneen alueen pohjoispuolella. Ihmissilmä havaitsee valon määrää huonosti: pimeällä alueella lähes huomaamaton valon määrän kaksinkertaistuminen kadottaa jo Linnunradan näkyvistä. Samalla kolmannes revontulista haipuu näkymättömiin. Pohjoismaissa ei toistaiseksi ole yhtään kansainvälisesti sertifioitua suojelualuetta, mutta monet Suomen kansallispuistoista ovat käytännössä sellaisia.
Vuoden 2034 tiedostava matkailija tunnistaa pimeyden arvon
Euroopan maista Ranska suhtautuu lainsäädännöllään valosaasteeseen tällä hetkellä kaikkein vakavimmin (Barentine 2019). On mahdollista, että vuoteen 2034 mennessä pimeyden määrä luetaan muissakin maissa yhdeksi mittariksi, kun arvioidaan luonnollisen ympäristömme hyvinvointia ja tilaa.
Pimeys ja sen suojelu voivat olla myös vetovoimatekijöitä, joiden perusteella matkailija arvottaa vaihtoehtojaan ennen ostopäätöksen tekemistä. Tämä edellyttää, että pimeyden hyödyistä niin ihmisille kuin eläimille ja kasveille viestitään siten, että se tavoittaa halutut kohderyhmät. Vuonna 2023 perustettu Suomen yötaivasystävällisten yritysten yhdistys luo paraikaa normeja ja ohjeistoa arktisen alueen yritysten tueksi.
Pimeys tarjoaa matkailijalle paljon. Arkiset elämykset ja kokemukset muuttuvat, kun ne tapahtuvat pimeässä. Mielikuvitus laukkaa öisellä nuotiolla tarinoita kuunnellessa lujempaa kuin päiväsaikaan. Turvallinen pimeyden kokemus antaa mahdollisuuden nauttia hiljaisuudesta ja luontokokemuksesta syvällisemmin, ja unikin maistuu paremmin häiriövalottomassa ympäristössä. Pimeäystävällinen toimintaympäristö jo itsessään voi olla matkailijalle merkki siitä, että ekologisesta kestävyydestä on kohteessa huolehdittu hänen puolestaan.
Kirjoittajat
Tarja Kupiainen, FT, matkailu- ja palveluliiketoiminnan yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu, tarja.kupiainen(at)karelia.fi.
Olli Reijonen, tutkija ja yrittäjä, Syrjävaara Goodnight Oy, o.a.reijonen(at)gmail.com.
Outi Santaniemi, muotoilija YAMK, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu, outi.santaniemi(at)karelia.fi.
Lähteet
Barentine, J. 2019. France Adopts National Light Pollution Policy Among Most Progressive In The World. https://darksky.org/news/france-light-pollution-law-2018/. Luettu 4.3.2024.
Falci, F., Cinzano, P., Duriscoe, D., Kyba, C., Elvidge, C., Baugh, K., Portnov, B., Rybnikova, N. & Furgoni, R. 2016. The new world atlas of artificial night sky brightness 2016. 10.1126/sciadv.1600377.
Härmä, M., Hublin, C. & Puttonen, S. 2019. Miten yötyö vaikuttaa terveyteen? Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. https://www.duodecimlehti.fi/duo14720. Luettu 25.1.2024.
Kokkonen, Y. 2019. Tutkimus: Turhien yövalojen sammuttaminen säästäisi massoittain uhanalaisia hyönteisiä. Yle. https://yle.fi/a/3-11082320. Luettu 25.1.2024.
Schaecher, A. 2020. Joining forces to protect the night from light pollution. Dark Sky International. https://darksky.org/news/joining-forces-to-protect-the-night-from-light-pollution/?eType=EmailBlastContent&eId=ac9ec4ff-250f-4545-85fe-791cea66d6c3. Luettu 25.1.2024.
Silvennoinen, D., Kupiainen, T. & Ruotsalainen, M. 2022. Dark skies use in tourism: Good practices examples. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-367-0.
Suominen, M. 2023. Uusi tutkimus todistaa valosaasteen nopeaa kasvua. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry. https://www.avaruus.fi/uutiset/tahtiharrastus-ja-taivaanilmiot/uusi-tutkimus-todistaa-valosaasteen-nopeaa-kasvua.html. Luettu 16.1.2024.
Sustainable tourism of the future is Night Friendly
In Finnish latitudes, darkness is a natural resource that sometimes seems to be in excess due to short days in the winter months. In Finnish tourism sector darkness has been utilised mainly in aurora tours and lodging, but there is still a lot of untapped potential in Dark Sky tourism. Small and medium-sized tourism enterprises particularly in remote areas could easily offer more value to their customers with Night Sky friendly tourism offerings and find new opportunities to differentiate themselves in the tourism market.
Globally, light pollution is estimated to be increasing at a rate of around 10% per year. This has effects on human, animal and vegetation health. It is possible that by 2034, the amount of darkness will count as one measure of the well-being and condition of our natural environment. Therefore, Night Sky friendly tourism operators might be the choice for the responsible tourist.