Essi Fonselius & Ritva Mikkonen
Kaksoisuralla tarkoitetaan tavoitteellisen urheilun ja opiskelun tai työuran yhdistämistä. Suomessa kaksoisura alkaa yläkouluvaiheessa jatkuen urheilu-uran päättymisen jälkeiseen urasiirtymään. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen voi olla esimerkiksi räätälöityjä opintoja ammattioppilaitoksessa tai korkeakoulussa. (Suomen Olympiakomitea.)
Tavoitteellisesti urheilevalla opiskelijalla voi olla haastavaa osallistua lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen, sillä opiskelu rytmittyy pitkälti urheilun ehdoilla. Joustavuudella ja vaihtoehtoisilla suoritustavoilla opintojen suorittaminen on kuitenkin mahdollista. Tämä tuo urheilijalle turvaa hänen siirtyessään uransa jälkeen työmarkkinoille.
Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille Kainuussa; korkea-asteen kaksoisura Kajaanin ammattikorkeakoulusta ja Jyväskylän yliopistosta -hankkeen (2019–2022) päätavoitteena on luoda huippu-urheilun mahdollistava, kiinnostava ja alueelle uusia ihmisiä keräävä koulutuspolku. Koulutuspolulla urheilijaopiskelija saa opinto-oikeuden Kajaanin ammattikorkeakouluun ja Jyväskylän yliopistoon liikuntatieteelliseen tiedekuntaan sekä jäsenyyden Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaan. Opiskelija aloittaa tekniikan alan opintonsa Kajaanin ammattikorkeakoulussa, jossa hän opiskelee joko insinööriksi tai tradenomiksi. Suoritettuaan 30 opintopistettä AMK-opintoja opiskelija saa erillisen opinto-oikeuden Jyväskylän yliopistoon Vuokatin liikuntateknologian yksikköön. Valmistuttuaan ammattikorkeakoulusta opiskelijalle myönnetään varsinainen opinto-oikeus yliopisto-opintoihin.
Liikuntateknologian koulutuspolulla opiskelija voi suorittaa insinööritutkinnon tieto- ja viestintätekniikassa, konetekniikassa tai rakennus- ja yhdyskuntatekniikassa tai tietojenkäsittelyn tradenomitutkinnon. Liikuntatieteiden maisterin opinnoissa opiskelija voi valita suuntautumisvaihtoehdokseen biomekaniikan, liikuntafysiologian tai valmennus- ja testausopin. Koulutuspolun suunniteltu kesto on seitsemän vuotta.
Hiihtävä insinööriopiskelija painottaa päämäärätietoisuutta
Maastohiihtäjä Elmeri Toivanen opiskeli jo Kajaanin ammattikorkeakoulussa liikuntateknologian koulutuspolun tullessa ensimmäistä kertaa erillishakuun keväällä 2020. Vuokatissa asuva Toivanen oli pohtinut opintoja myös liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Hän päätti hakea siirtohaun kautta koulutuspolun opiskelijaksi. Tällä hetkellä Toivasella on takanaan ammattikorkeakouluopintoja pian kolme vuotta. Hän valmistuu tänä keväänä konetekniikan insinööriksi. Rinnalla kulkevat yliopisto-opinnot ovat edenneet myös reippaasti eteenpäin. Hänen mukaansa urheilu ja opiskelu kulkevat rinnakkain, kun urheilijan ei tarvitse tehdä valintaa näiden välillä. ”Urheilijaopiskelijalla tulee olla tahtotila ja päämäärä. Jos nämä eivät ole kunnossa, jompikumpi jää, ja yleensä se on opiskelu”, Toivanen toteaa.
Päiväopiskelijana opiskelevan Toivasen opinnot etenevät räätälöidysti. Oma-aloitteinen urheilijaopiskelija on saanut sovittua joustavasti aikatauluja opettajiensa kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa hänen kohdallaan tavallista enemmän itsenäistä opiskelua ja kirjallisia tehtäviä. ”Päiväopetukseen osallistumiseni ei ole aktiivista, joten kurssieni arviointi painottuu usein kirjallisiin töihin”, Toivanen kertoo.
Tavoitteellisesti urheilevan opiskelijan arjessa korostuu rytmitys. Toivanen on huomannut, kuinka harjoittelu- ja kilpailukausi käytännössä vaikuttavat opiskeluun. ”Talvella, eli kilpailukaudella on helpompi opiskella. Yleinen vireystilani on tuolloin parempi kuin harjoittelukaudella, jolloin treenaaminen vie paljon aikaa ja keskittymistä. Yleisesti ehkä ajatellaan, että kilpailukausi on haastavin”, kotimaassa kilpaileva urheilija summaa.
Työelämätaitoja tulevaisuuteen
Kaksoisuraa pitkin kulkeva urheilijaopiskelija oppii monenlaisia taitoja työelämäänsä silmällä pitäen. Keskustellessaan opettajiensa kanssa opintojen etenemisestä ja suoritustavoista opiskelija oppii tärkeitä vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja. Kahden uran yhteensovittamisen myötä opiskelija osaa asettaa itselleen tavoitteita, laatia suunnitelmia sekä tunnistaa ja ennakoida urheilusta ja opiskelusta muodostuvaa kokonaiskuormaa. Ympärillä oleva urheiluverkosto tuo opiskelijalle kontakteja myös työelämään. Kokonaisuudessaan liikuntateknologian koulutuspolku tarjoaa urheilijaopiskelijalle laaja-alaiset tiedot ja taidot tulevaisuuteen, vaikkapa oman yrityksen perustamiseen.
Hanke toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämällä ESR-rahoituksella, Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella sekä toteuttajien omarahoituksella. Koulutuspolun seuraava erillishaku on 16.–30.3.2022 Opintopolku -portaalissa.
Kirjoittajat
Essi Fonselius, liikunnanohjaaja YAMK, projektikoordinaattori, Kajaanin ammattikorkeakoulu, essi.fonselius(at)kamk.fi
Ritva Mikkonen, LitT, projektipäällikkö, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta, Vuokatin liikuntateknologian yksikkö, ritva.s.taipale(at)jyu.fi
Lähteet
Suomen Olympiakomitea. Urheilijan kaksoisura. Haettu 10.1.2022. https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/kaksoisura/
Abstract
Following a dual career pathway to develop future professionals
According to the Finnish Olympic Committee, dual careers are defined as the combination of competitive sport and studies (at vocational school, college, or university) or employment. (Finnish Olympic Committee). Students that train and compete at a national or international level may find it difficult to participate in regularly scheduled classes and their studies need to be arranged flexibly around the requirements of their sport. Academic success is, however, possible with flexibility and use of alternative learning methods.
The goal of our New educational pathway for athletes – support for dual career (2019–2022) – project is to create a path that enables and encourages elite sport, interests athletes, and attracts new students to the Kainuu region. Student-athletes will receive study rights to the University of Applied Sciences in Kajaani, the Faculty of Sport and Health Sciences of the University of Jyväskylä (Sports Technology Unit, Vuokatti), and membership in the Vuokatti-Ruka Sports Academy.