Turo Kilpeläinen
Maapallon kantokyvyn parantaminen on tärkeä osa työtämme ja elämäämme. Yhteiskunta, yritykset ja rahoittajat edellyttävät jo nyt ammattikorkeakouluilta näyttöjä oman toiminnan kestävyydestä ja vastuullisuudesta. Nuoret ovat entistä tietoisempia omasta tulevaisuudestaan, hyvä niin.
On totta, että ihminen koettelee omalla toiminnallaan maapallon kestävyyden rajoja. Tiedon lisääntyessä meidän on pystyttävä arvioimaan omia valintojamme ja tottumuksiamme. Esimerkiksi hiilidioksidin määrän kasvua ilmakehässä on pystyttävä vähentämään pysäyttääksemme luonnon monimuotoisuuden kaventumisen.
Meillä on vastuu, ja meillä on oltava halu ja kyky kehittää ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Osaaminen ja tietoisuus omasta roolista osana suurempaa kokonaisuutta, maailmaa ovat yksi muutoksen tekemisen keskeisimmistä voimista.
Ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet Arenen Kestävä, vastuullinen ja hiilineutraali ammattikorkeakoulu -ohjelman toteuttamiseen. Yhteistyön avulla ratkaisuja monimutkaiseen ja -ulotteiseen ongelmaan ei tarvitse etsiä yksin. Organisatorisesta sitoutumisesta, yhteisistä kehittämistoimenpiteistä ja tietoisuuden lisäämisestä huolimatta ilman yksilöitä emme saa asiaa riittävästi ja riittävän nopeasti eteenpäin.
Ammattikorkeakoulut työllistävät 10 000 vakituista työntekijää. Toimintamme saa aikaan merkittävän hiilijalanjäljen, jonka pienentäminen kuuluu meille kaikille. Arenen koordinoiman työn puitteissa olemme lisänneet tietoisuutta ammattikorkeakoulujen hiilijalanjälkilaskennasta ja luoneet yhteisen laskentamallipohjan. Tästä eteenpäin jokainen ammattikorkeakoulu laskee hiilijalanjälkensä vuosittain sekä suunnittelee ja toteuttaa toimenpiteitä sen pienentämiseksi. Vuosien kuluessa oman toiminnan vaikutukset voidaan nähdä hiilijalanjäljen pienenemisenä.
Hiilijalanjäljen pienentäminen on vain pieni osa ammattikorkeakoulujen mahdollisuudesta vaikuttaa maailman tilaan. Yhteisenä tavoitteena hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi on kasvattaa kädenjälkeä, jolla tuetaan yhteiskunnan ja työ- ja elinkeinoelämän kestävää kehitystä.
Suurin yksittäinen yhteistyön voiman osoitus näkyy siinä, että kestävyys ja vastuullisuus on osa jokaisen ammattikorkeakoulusta valmistuvan opiskelijan osaamispalettia. 30 000 vuosittain valmistuvalla opiskelijalla on voima muuttaa yhteiskuntaa sisällöllisen osaamisensa lisäksi kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyvien valintojen kautta.
Koulutuksen lisäksi ammattikorkeakoulut tekevät tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) yhteistyötä 15 000 työelämäkumppanin kanssa. Varmistamalla kestävyyden ja vastuullisuuden näkökulmat kaikessa TKI-toiminnassa ammattikorkeakoulut siirtävät osaamisensa tehokkaasti osaksi työelämän käytänteitä kaikkialla työelämässä.
Kädenjäljen kasvun edellytykset luodaan ammattikorkeakoulujen sisäisissä toimintamalleissa, kuten johtamisessa. Johtamisen jatkuva kehittyminen on hyvän, kehittyvän ja terveen työyhteisön ominaispiirre. Johtamisen ja osaamisen kehittämisen käytänteiden edistäminen on osa Arenen koordinoimaa työtä.
Suomen asettama tavoite hiilineutraliteetin saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä on haastava, mutta täysin mahdollinen tavoite. Kyse on valinnoista, joita päivittäin teemme. Kyse on tulevaisuudesta, jonka jätämme jälkeemme. Ammattikorkeakouluyhteisöt ovat osa ratkaisua, yhdessä.
Kirjoittaja
Turo Kilpeläinen
Rehtori | President
LAB-ammattikorkeakoulu | LAB University of Applied Sciences
Yliopistonkatu 36, 53851 Lappeenranta, Finland
Mukkulankatu 19, 15101 Lahti, Finland
+358 44 7085 085
turo.kilpelainen@lab.fi
@TuroKilpelainen