Krista Mäki & Laura Könönen
Etelä-Pohjanmaan alue on vielä alkutekijöissä kiertotaloussiirtymässä. Kiertotaloustoimintaan perustuva liikevaihto alueella on maan neljänneksi alhaisin (Orko, Ritschkoff & Lantto 2020), ja yritysten kanssa käytyjen keskustelujen sekä haastattelujen perusteella kiertotalouden tuntemus on matalalla tasolla. Uudistumiskykyä ja kestävyysloikkaa kuitenkin vaaditaan, sillä ekologinen kestävyyskriisi muuttaa radikaalisti yritysten toimintaympäristöä. Liiketoiminnan sopeuttaminen vastaamaan nousevaan vaatimustasoon onkin sekä yritysten kilpailukyvyn, alueen elinvoimaisuuden että maapallon kantokyvyn säilyttämisen edellytys.
Koska alueen elinkeinoelämä perustuu pitkälti resurssi- ja päästöintensiiviseen teollisuuteen (Etelä-Pohjanmaan Liitto 2018), luo kiertotaloussiirtymä ja toiminnan muuttaminen kestäväksi yrityksille sekä haasteita että mahdollisuuksia. Alueen pk-yritysvaltaisuudesta johtuen yritysten resurssit kehittää toimintaa kohti kiertotaloutta ovat kuitenkin rajalliset, ja tarve tuelle on suuri. Yritykset tarvitsevatkin runsaasti pk-yrityksen toimintaan sovellettavissa olevaa tietoa kiertotaloudesta, sen hyödyistä ja liiketoimintamahdollisuuksista. Tähän asti maakunnasta on kuitenkin puuttunut selkeä taho, joka olisi edistänyt kiertotaloutta jakamalla aktiivisesti tuoreinta kiertotalouden tutkimukseen ja soveltamiseen liittyvää tietoa.
Seinäjoen ammattikorkeakoulu vastaa tähän tarpeeseen huhtikuussa 2021 käynnistyneellä EAKR-rahoitteisella Kiertotalouden osaamisalusta Etelä-Pohjanmaalle – CircEPOs -hankkeella, jossa rakennetaan ja juurrutetaan poikkialainen kiertotaloussiirtymää edistävä osaamisalusta maakuntaan. SeAMKin pysyväksi toiminnaksi jäävä osaamisalusta on konkreettinen sivusto, josta alueen yritysten on mahdollista saada keskitetysti ajantasaista tietoa kiertotaloudesta oman toiminnan kehittämiseen. Osaamisalustaa rakennetaan käyden vuoropuhelua alueen toimijoiden kanssa, millä varmistetaan, että alusta vastaa käyttäjien tarpeisiin. Alustalle valikoidaan jatkuvasti lisääntyvästä ja usein isoille yrityksille tai kehittäjäorganisaatioille suunnatusta kiertotalouteen liittyvästä informaatiosta se tieto, joka on oleellista ja helposti sovellettavissa eteläpohjalaisen pk-yrityksen näkökulmasta. Alustalta löytyy sisältöä esimerkiksi kiertotalouden regulaatiosta, rahoitus- ja kehittämismahdollisuuksista, erilaisista tapahtumista, yhteistyökumppaneista, kehittämistyökaluista sekä toimintamalleista. Lisäksi alustalle kootaan case-esimerkkejä kiertotalouden edelläkävijäyrityksistä niin Etelä-Pohjanmaan alueelta kuin muualtakin Suomesta, millä on tarkoitus innostaa yrityksiä kehittämään vihreämpiä tuotteita, palveluita sekä liiketoimintamalleja.
Alustan toinen tärkeä tavoite on lisätä kiertotalouteen liittyvää yhteistyötä alueella sekä yritysten että yritysten ja muiden organisaatioiden välillä. Kiertotaloussiirtymässä yhteistyö eri toimijoiden välillä on välttämätöntä, sillä se mahdollistaa kiertotalouden kannalta oleellisten innovaatioiden syntymisen ja materiaalikiertojen sulkemisen. Alustan optimaalisen toiminnan edellytyksenä onkin, että alustan toimintaan osallistuu aktiivisesti sekä yrityksiä että alueen muita toimijoita. Toimijoiden välisen vuoropuhelun perusteella alueen kehittäjäorganisaatiot osaavat tuottaa ja kohdistaa yrityksille tarpeellisia tukitoimintoja ja toisaalta myös yritykset tulevat tietoisemmiksi tarjolla olevista kehittämispalveluista. Yhteisten rajapintojen löytämiseksi osaamisalustan yhteydessä tulee toimimaan keskustelufoorumi, jolla yrityksiä kannustetaan aktiiviseen ja avoimeen tiedon ja osaamisen vaihtoon. Lisäksi yhteistyötä edistetään järjestämällä hankkeessa erilaisia tapahtumia, jotka alustan rinnalla sekä kasvattavat ympäristöosaamista että vauhdittavat verkostomaisen kiertotaloustoiminnan käynnistymistä alueella. Pitkällä aikavälillä alustan toiminnan synnyttämä kiertotalousosaamisen ja yhteistyön kasvu johtavat kiertotaloudesta ammentavien tuotteiden ja palvelujen sekä liiketoiminnan lisääntymiseen alueen yrityksissä.
Kiertotalouden osaamisalustan rakentamista sekä yleisemmin koko hankkeen toimintaa voi seurata sosiaalisessa mediassa sekä LinkedInissa että Facebookissa, joista tilit löytyvät nimellä Etelä-Pohjanmaan kiertotaloushub.
Kirjoittajat
Krista Mäki, ymp.ins., asiantuntija, TKI, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, krista.maki@seamk.fi
Laura Könönen, KTM, asiantuntija, TKI, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, laura.kononen@seamk.fi
Lähteet
Etelä-Pohjanmaan liitto. 2018. Tuoreita eväitä Etelä-Pohjanmaalle [verkkojulkaisu]. Maakuntaohjelma 2018-2021. Haettu 11.11.2021 osoitteesta https://epliitto.fi/wp-content/uploads/2020/11/A_58_Etela-Pohjanmaan_maakuntaohjelma_2018-2021_web.pdf
Orko, I., Ritschkoff, A. C., & Lantto, R. 2020. Kiertotalouden ekosysteemit. Työ- ja elinkeinoministeriö. Helsinki. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162083/TEM_2020_13.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Abstract
Knowledge platform as a developer of circular economy knowledge and network
Seinäjoki University of Applied Sciences aims to increase the circular economy business in Southern Ostrobothnia with the Circular Economy Knowledge Platform for South Ostrobothnia – CircEPOs project where a cross-cutting knowledge platform for promoting circular change will be built in the region. The platform is a concrete website from which companies can obtain up-to-date information centrally on the circular economy in order to develop their business. The platform gathers content on regulations, funding and development opportunities, events, partners, tools and operating models, for instance. The aim of the platform is to increase co-operation related to circular economy and the exchange of information and know-how between companies and other organizations in the region which is why dialogue and interactivity are important elements of the platform. In the long term, the platform will promote networking and the growth of circular products, services and business of companies in the region.