Kutsumme sinut kirjoittamaan UAS Journalin numeroon 2/2022. Lehden teemana on Tiedolla johtaminen. Teemanumerossa suositaan monialaisuutta ja organisaatiorajat ylittäviä artikkeleita.
Tietointensiivinen organisaatio arvostaa tietoa ja tiedolla johtaminen on sen valitsema toimintamalli ja käytäntö. Tällaisessa organisaatiossa tiedon vastaanottaminen, tuottaminen, hyödyntäminen ja arviointi kuuluu kaikille. Kaikessa toiminnassa keskeistä on tiedon merkityksen ja käyttötarkoituksen ymmärtäminen. Päätöksenteko, johtaminen ja käytännön työssä tehtävät valinnat perustuvat todennettuun tietoon. Organisaation ja sen jokaisen toimijan osaaminen perustuu tiedon käsittelykykyyn. Tämä osaaminen ymmärretään organisaatiossa myös toiminnan laadun edellytykseksi. Tietointensiivinen organisaatio panostaa tiedon saavutettavuuteen ja käytettävyyteen sekä tiedon käsittelyä tukevaan teknologiaan ja välineistöön. (Väätäjä, Tihinen, Vesterinen & Saranki-Rantakokko: Sote-alan tiedolla johtamisen koulutusmallin kehittäminen Lapissa, 2021.)
Tiedolla johtaminen (TIJO) on käsite, jota voidaan tarkastella monesta näkökulmasta. Tähän UAS Journalin numeroon valitsimme neljä teemaa, joiden odotamme avaavan ja syventävän tietoa tiedolla johtamisen ilmiöstä sekä kertovan, miten aihetta on eri tahoilla käsitelty. Teemat on esitelty alla. Kuhunkin teemaan on laadittu muutama esimerkkikysymys.
- Toiminnan vaikuttavuuden arviointi
- Millainen tiedolla johtaminen tukee toiminnan vaikuttavuuden arviointia (menetelmät ja mittarit)?
- Palvelujen saavutettavuus
- Millä tavalla tiedolla johtamisella voidaan parantaa toiminnan ja palveluiden saavutettavuutta?
- Millaisia uusia tiedolla johtamisessa käyttöön otettavia näkökulmia palvelujen saavutettavuudesta on syntynyt?
- Miten niiden käyttöönottoa voitaisiin vauhdittaa?
- Tiedon avoimuus
- Millä tavoilla tietoa varastoidaan ja miksi?
- Miten tietovarastojen avautuminen voi heijastua yhteiskunnan eri toimintoihin ja/tai tulevaisuuden ennakointiin?
- Toiminnan läpinäkyvyys
- Miten tiedolla johtaminen kytkeytyy toiminnan läpinäkyvyyteen?
- Miten asiakaslähtöisyyttä voidaan tutkia ja tehdä avoimeksi? Millaisia ovat toisen asemaan asettumista avaavat opetus- ja tutkimusmenetelmät?
Teemanumeroon toivotaan asiantuntija-artikkeleita sekä ammattikorkeakouluista että niiden ulkopuolelta. Toivomme myös ”best practices” -tyylisiä artikkeleita, joissa jaetaan hyviä toimintatapoja ja käytänteitä. Kirjoittaja voi artikkelissaan tarkastella myös, miten edellä mainittuja teemoja voidaan huomioida ammattikorkeakoulujen strategiatyössä.
Tarjottavat tekstit voivat olla artikkelien ohella myös vapaamuotoisempia katsauksia, puheenvuoroja, haastatteluja sekä tiedolla johtamista kommentoivia asiantuntijatekstejä. Asiantuntija-artikkelin enimmäispituus on 10 000 merkkiä, katsauksen 4 000 merkkiä ja vapaamuotoisemmat tekstit noin 3 000 merkkiä (sis. välimerkit). Tarkemmat kirjoittajaohjeet löytyvät www-osoitteesta https://uasjournal.fi/kirjoita-lehteen/kirjoitusohjeet/. Niihin kannattaa tutustua huolellisesti.
Tässä numerossa 2/2022 on käytössä kaksivaiheinen arviointi- ja valintaprosessi seuraavan aikataulun mukaisesti:
- Abstraktit (200 sanaa, word-tiedostona) toimitetaan teematoimittajille seuraavaan linkkiin uasjournal@lapinamk.fi viimeistään perjantaina 11.2.2022.
- Abstraktien kirjoittajille lähetetään vastaus viimeistään 25.2.2022.
- Ensimmäinen versio artikkelista tulee lähettää teematoimittajille osoitteeseen uasjournal@lapinamk.fi viimeistään perjantaina 21.3.2022.
- Palaute artikkeleista lähetetään kirjoittajille viimeistään 8.4.2022.
- Viimeistellyt versiot artikkeleista tulee toimittaa viimeistään keskiviikkona 20.4.2022.
Teemanumero ilmestyy viikolla 20.
Teematoimittajina
- Sirkka Saranki-Rantakokko, HTT, yliopettaja, Lapin AMK Master School
- Maarit Tihinen, FT, yliopettaja, Lapin AMK Master School
- Soili Vesterinen, TtT, yliopettaja, Lapin AMK Master School
- Heli Väätäjä, TkT, AmO, yliopettaja, Lapin AMK Master School
Välitäthän kutsua eteenpäin omassa organisaatiossasi ja omissa verkostoissasi!