Harri Kostilainen & Hanna Moilanen
Kasvava joukko opiskelijoiden yritysideoista tähtää nykyisin erilaisten yhteiskunnallisten tai ekologisten haasteiden ratkaisemiseen. Toisin sanoen kyse on yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä, jossa talous ja yrittäjyys nähdään keinoina yhteiskunnallisen muutoksen luomiseen.
Kyse ei ole uudesta ilmiöstä. Myös Suomessa on eri arvioiden mukaan 1 700–19 000 yhteiskunnallista yritystä, jotka mm. tukevat osatyökykyisten työllistymistä, tuottavat uusiutuvaa energiaa, hoivaavat tukea tarvitsevia vanhuksia, rakentavat maaseutuyhteisöjen elinvoimaa tai ylipäätään luovat uudenlaisia ratkaisuja (Kostilainen, 2020; Kotiranta & Widgrén, 2015).
Yhteiskunnallista yrittäjyyttä ei kuitenkaan vielä tunnisteta kovin hyvin, ja siksi sen erityispiirteitä ei ole osattu huomioida korkeakoulujen opetuksessa, yleisessä yrittäjyyskasvatuksessa tai yritysneuvonnassakaan. Myös sosiaalisia innovaatioita mahdollistavissa rahoitusmahdollisuuksissa on puutteita.
Verkosto vahvistaa osaamista
Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Euroopan komissio julkaisi aloitteen yhteisötalouden toimintasuunnitelmaksi joulukuussa 2021 (European Commission, 2021). Toimeen on tartuttu myös Suomessa, jossa on ensimmäistä kertaa laadittu yhteiskunnallisten yritysten strategia (Työ- ja elinkeinoministeriö, 2021).
Strategia perustuu Diakonia-ammattikorkeakoulun tekemään tilannekatsaukseen yhteiskunnallisista yrityksistä Suomessa ja niiden elinvoimaa lisäävistä toimenpide-ehdotuksista (Kostilainen, 2020). Sen tavoitteena on vahvistaa yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytyksiä, lisätä uusien yhteiskunnallisten yritysten määrää sekä kehittää yhteiskunnallisten yritysten osaamista.
Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus (YYO) perustettiin syksyllä 2021 vastaamaan näihin tavoitteisiin. Osaamiskeskus tarjoaa neuvontaa ja ohjausta niin yhteiskunnallisille yrityksille kuin myös yritysten neuvonta-, koulutus- ja tukiorganisaatioissa työskenteleville.
Verkostoa luotsaa Yhteiskunnallisten yritysten liitto Arvo ry, ja muut jäsenet ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy, Kuntoutussäätiö sr, Osuustoimintakeskus Pellervo ry, Silta-Valmennusyhdistys ry ja Vates-säätiö sr. Osaamiskeskuksen keskeisimmät toimenpiteet ja tavoitellut vaikutukset on tiivistetty taulukkoon 1.
Taulukko 1. Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen vaikutusketju. Lähde: Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus 2021.
Toimenpiteet | Lyhyen aikavälin vaikutukset | Vaikutukset | Vaikuttavuus |
---|---|---|---|
Tarjotaan yhteiskunnallisten yritysten erityispiirteisiin kohdistuvia palveluita, tietoa ja tukea yrityksille ja palvelujärjestelmälle | Yritysten liiketoiminta-, vaikuttavuus- ja rahoitusosaaminen lisääntyy ja sosiaalisen innovaatiotoiminnan kyvykkyydet vahvistuvat | Yritysten rahoitus sosiaalisen innovaatiotoimintaan on lisääntynyt | Yhteiskunnallisten yritysten määrä ja liikevaihto on lisääntynyt |
Y-yritystoiminnan tunnettuus ja houkuttelevuus potentiaalisten yritysten ja yrittäjien keskuudessa nousee | Markkinoille pääsyn esteet ovat vähentyneet (mm. rahoituksen saatavuus ja hankintakysymykset) | Sosiaalisten innovaatioiden määrä on lisääntynyt | |
Sosiaalisten innovaatioiden skaalaamisen edellytyksen ja rakenteet vahvistuvat (mm. rahoitusjärjestelmään liittyvät haasteet on kuvattu ja sektorirajat ylittäviä kumppanuuksia on syntynyt) | Yritysten kilpailukyky ja kannattavuus on lisääntynyt | ||
Tuetaan osatyökykyisten työllistämisen vaikuttavien mallien käyttöönotossa ja tuetaan tätä tukevien verkostojen osaamista ja yhteistyötä | Osatyökykyisten työllistämisen vaikuttavia toimintamalleja on otettu käyttöön ja työhön integroivien y-yritysten verkostojen toimintaedellytykset ovat vahvistuneet | Osatyökykyisten työllistäminen on lisääntynyt ja työllistymisvalmiudet ovat parantuneet | Osatyökykyisten työllistäminen on lisääntynyt ja työllisyysaste noussut |
Kehitetään sidosryhmien kanssa yhteiskunnallisen yritystoiminnan osaamista ja tunnettuutta palvelu- ja koulutusjärjestelmässä ja luodaan edellytyksiä tutkimus- ja kehittämistoiminnalle | Yrityspalvelu- ja koulutusjärjestelmä tunnistaa yritystoiminnan ja osaa ohjata yrityksiä näiden erityiskysymyksissä | Y-yritystoimintaan liittyvää koulutusta on tarjolla ja alueellinen palveluekosysteemin tukee y-yritysten syntymistä ja kehittymistä | Yhteiskunnallisten yritysten positiiviset yhteiskunnalliset, hyvinvointi-, talous- ja ympäristövaikutukset lisääntyvät |
Tutkimus- ja kehittämistoimintaa tukee tutkimuksen tiekartta, verkostojen toiminta ja datasivusto | Tutkimus- ja kehitystoiminta on lisääntynyt ja se tukee yritysten uudistamista ja vaikuttavuutta |
Korkeakoulut yhteiskunnallisen yrittäjyyden avainpelaajina
Korkeakouluilla on kasvava ja tärkeä tehtävä sosiaalisten innovaatioiden ja yhteiskunnallisesti kestävien ja vaikuttavien muutosten aikaansaamisessa (Păunescu ym. 2022). Korkeakoulut on huomioitu myös Yhteiskunnallisten yritysten strategiassa.
Tavoitteena on, että korkeakoulut lisäävät opetusta yhteiskunnallisista yrityksistä, huomioivat yhteiskunnalliset yritykset tutkimuksessa, henkilökuntarekrytoinneissa ja koulutusvastuidensa puitteissa koulutussisällöissä. Tavoitteena on myös, että korkeakoulujen TKI-kumppanuusverkostoihin kuuluu yhteiskunnallisia yrityksiä.
Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus tukee korkeakouluja näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Diakin roolina verkostossa on koota korkeakouluverkostoa tunnistamaan ja kehittämään yhdessä yhteiskunnallisen yrittäjyyden tutkimusta ja osaamista.
Osaamiskeskus kouluttaa oppilaitosten yrittäjyyshautomoissa ja kiihdyttämöissä työskenteleviä. Laadimme myös tutkimuksen tiekartan ja kokoamme datasivuston yhteiskunnallisista yrityksistä Suomessa. Luvassa on myös opinnäytetyökilpailuja, tutkimuseminaareja sekä uusi yhteiskunnallisen yrittäjyyden tietokirja, joka soveltuu käytettäväksi korkeakoulujen opetuksessa.
Uusi rakennerahastokausi luo mahdollisuuksia yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja niihin liittyvien verkostojen vahvistamiseen alueellisesti. Tällä kentällä ammattikorkeakoulut ovat avainpelaajia. Voimavarat kannattaa nyt yhdistää ja etsiä toimivia malleja yhdessä. Tule mukaan rakentamaan tulevaisuuden yhteiskuntaa.
Kirjoittajat
Harri Kostilainen, YTT, asiantuntija, Diakonia-ammattikorkeakoulu, harri.kostilainen(at)diak.fi
Hanna Moilanen, YTM, asiantuntija, Diakonia-ammattikorkeakoulu, hanna.moilanen(at)diak.fi
Lähteet
European Commission (2021). Building an economy that works for people: an action plan for the social economy. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2021. https://data.europa.eu/doi/10.2767/12083
Kostilainen, H. (2020). Yhteiskunnalliset yritykset Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2020:10. Valtioneuvoston hallintoyksikkö, Julkaisutuotanto, Helsinki 2020. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-497-6
Păunescu, C., Lepik, K.-L. & Spencer, N. (eds.) (2022). Social Innovation in Higher Education. Innovation, Technology, and Knowledge Management. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-84044-0
Työ- ja elinkeinoministeriö (2021). Yhteiskunnallisten yritysten strategia. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2021:41. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-327-884-4
Kotiranta, A. & Widgrén, J. (2015). Esiselvitys yhteiskunnallisesta yrittämisestä – Katsaus yhteiskunnallisiin yrityksiin ja vaikuttavuusinvestoimiseen Suomessa. ETLA Raportit No 46.
Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus, www.yyo.fi
Abstract
Supporting structures for societal enterprises are created together
A growing number of students’ business ideas are currently aimed at solving various societal or ecological challenges. In other words, it is a question of social entrepreneurship, in which the economy and entrepreneurship are seen as ways of creating impact and social change.
However, social entrepreneurship is not yet very well recognised, which is why its specific characteristics have not been taken into account in the teaching of higher education institutions, general entrepreneurship education or business counselling. There are also shortcomings in the funding opportunities for social innovation.
The Centre of Expertise in Social Enterprises (YYO) was established in autumn 2021 to meet these objectives. It provides advice and guidance to social enterprises as well as to those working in business advisory, training and support organisations.
The aim is for universities to increase teaching about social enterprises, to take social enterprises into account in research, staff recruitment and, within the framework of their educational responsibilities, in educational content. The aim is also to include social enterprises in the RDI partnership networks of higher education institutions.