Paula Kokko
Kuva: TTS Työtehoseura. 2021.
Aiemmat kaksi vuotta ovat olleet poikkeukselliset niin pandemian kuin sodankin takia. Kaikilla aloilla on jouduttu miettimään uusia työskentelytapoja, jotta toimintaa voidaan harjoittaa poikkeustilanteista huolimatta. Näin on käynyt myös rakennusalalla.
Työtehoseuran ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteisessä Rakennustyömaiden työnjohdon digitaitojen vahvistaminen (DigiMestari) -projektissa selvitettiin keväällä 2022 rakennusalan yritysten digitaalisten menetelmien, osaamisten ja koulutustarpeiden nykytilaa. Samalla selvitettiin myös, miten yritykset olivat varautuneet maailmalla tapahtuneisiin tilanteisiin kuten Covid19-pandemiaan ja Ukrainan sotaan, sekä miten he olivat reagoineet näistä aiheutuneisiin muutoksiin.
Selvitystyö tehtiin kyselyn ja haastattelujen avulla rakennusalan yrityksissä ylimpään johtoon kuuluville ja rakennustyömaalla työnjohtotehtävissä toimiville. Kyselyyn vastasi 49 rakennusalan työnjohdon koulutuksessa olevaa aikuisopiskelijaa, jotka opiskelevat työn ohessa. Haastatteluissa puolestaan oli mukana 18 erikokoista rakennusalan yritystä, joista kahdeksan toimii valtakunnallisesti ja loput alueellisesti projektin painopistealueilla. Haastateltuja oli kaiken kaikkiaan 22 henkilöä. Selvitystyön tulokset saatiin kerättyä yhteensä 71:ltä rakennusalan työntekijältä.
Kyselyn tuloksista ilmeni, että koronapandemian myötä maskien käyttö (89,6 % vastaajista) nousi yleisimmäksi toimenpiteeksi työmailla ja seuraavaksi yleisimpänä toimenpiteenä nousi kokouksien järjestäminen verkossa (75 %) (Kuva 1). Näiltä osin rakennustyömaat eivät poikenneet muista aloista muuttaessaan toimintatapojaan, jotta voivat toimia pandemian aikana.
Poikkeavana normaaliin toimintatapaan verrattuna voidaan pitää työryhmien ruokatuntien porrastamista (70,8 %), jolla vältettiin useamman ihmisen kokoontumiset pienissä tiloissa. Toisaalta myös sosiaalitiloja lisättiin (60,4 %), jotta kaikki tarvittavat toimijat pystyivät työskentelemään yhteisellä työmaalla. (Kuva 1.)
Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi työmaatoimistoon kulkua rajoitettiin ja etätyötä lisättiin, jotka molemmat nousivat esiin yhtä monen vastaajan (56,3 %) osalta. Yksittäiset vastaajat ilmoittivat pandemiaan liittyvinä toimenpiteinä työmaalla otetun käyttöön pikatestien hankkimisen työmaalle, työntekijöiden kohtaamisien vähentämisen sekä varahenkilöjärjestelmän ja verkostomaisen töiden organisoinnin. (Kuva 1.)
Kysyttäessä, miten maailmantilanne on vaikuttanut työmaiden digitaalisuuteen, tai onko yritys testannut työntekijöiden toimintaa tai reaktioita kyberturvallisuuden tai tietoturvan osalta, reilu puolet vastaajista (56,5 %) ilmoitti, ettei yritys ollut tehnyt mitään erityistä edellä mainittujen asioiden suhteen normaaliin toimintatapaan verrattuna.
Työmaiden digitaalisuuteen ja kyberturvallisuuteen liittyen yritykset olivat muun muassa informoineet säännöllisesti tilanteesta verkkosivuillaan, järjestäneet enemmän kokouksia etänä sekä lisänneet tietoturvakoulutusta henkilöstölle. Muutaman yrityksen IT-osasto oli ohjeistanut useammin henkilöstöään tietoturva-asioissa ja testannut henkilöstöä tekemällä tietoturvaiskuja, kuten lähettämällä kalasteluviestejä. Yritykset olivat myös varautuneet tilanteisiin päivittämällä riskit esimerkiksi verkon kaatumisen osalta.
Haastatteluista puolestaan nousi esiin edellä mainittujen asioiden lisäksi, että asioita pitäisi pystyä ennakoimaan vielä paremmin kuin, mitä nyt pystytään. Rakennustyömaalla tulisi pystyä paremmin huomioimaan etukäteen rakennusmateriaalien saatavuus, toimitusajat sekä hinta. Myös kuljetuskustannukset olivat nousseet reilusti öljyn ja dieselin hinnan noustua. Pienemmillä yrityksillä niin materiaali- kuin kuljetuskustannusten nousu vaikutti olennaisesti töiden hinnoitteluun ja teki haastavaksi tarjouspyyntöihin vastaamisen. Epävarmuuksia ei myöskään ollut vielä keväällä 2022 osattu viedä sopimustasolle asti.
Niin koronapandemia kuin Ukrainan sota vaikuttivat voimakkaasti käytettävään työvoimaan. Koronan takia oli työmailla paljon sairauspoissaoloja ja sijaisia oli ollut vaikea saada. Joissain tapauksissa, kun sairastuneita oli ollut paljon, koko työmaa oli jouduttu sulkemaan. Myös ulkomaista työvoimaa oli ollut vähemmän käytettävissä. Toisaalta siivouksia oli tehostettu ja lisätty niin työmaalla kuin sosiaalitiloissa, joilla oli vältetty isoimmat tartuntaryppäät. Myös työskentelyn porrastaminen työlajeittain työmaalla oli vaikuttanut tartuntojen ehkäisyyn. Työmailla oli myös pyritty huolehtimaan, että ahtaissa työpisteissä, kuten kylpyhuoneissa, ei olisi useampaa työntekijää samanaikaisesti työskentelemässä.
Haastatteluista nousi esiin, että maailman tilanteet olivat pakottaneet yrityksiä panostamaan digitaalisuuden ja tietojärjestelmien parempaan hyödyntämiseen ja turvaamiseen. Palvelunestohyökkäyksiä oli ollut joitakin ja ne pitäisi pystyä torjumaan. Jos yhteydet katkeavat tai ovat heikkoja, työt viivästyvät tai pahimmassa tapauksessa loppuvat, sillä usealla työmaalla tarvittavat ohjelmat toimivat verkon välityksellä ja dokumentit sijaitsevat pilvipalveluissa. Yhteyksien katketessa voidaan työskennellä vain päivä kerrallaan ja seuraavien päivien suunnittelu on haastavaa. Joissakin yrityksissä etäohjauksessa olevat talotekniikkajärjestelmät oli otettu tarkkaan seurantaan ja suojattu hakkereilta.
Niin kyselyn kuin haastattelujen tuloksena ilmeni, että varautuminen maailmantilanteen muuttumiseen oli ollut vähäistä. Toki osa yrityksistä oli testannut kyberturvallisuuden osalta henkilöstöään jo ennen sodan alkua. Maailmantilanteen muututtua, kaikki yritykset joutuivat etsimään uusia toimintatapoja, jotta rakentamista voitiin jatkaa haasteista huolimatta.
Jotkut toimintatavan muutoksista ovat jääneet vakiintuneiksi toimintatavoiksi, kuten etätyöskentely on lisääntynyt ja kokouksiakin pyritään järjestämään edelleen etänä, jos mahdollista. Tietoturva-asioihin kiinnitetään jatkossakin enemmän huomiota ja yhteydet pyritään varmistamaan mahdollisimman hyvin. Yllätyksellisistä tilanteista huolimatta rakennustyömailla työskennellään ja dokumentoidaan päivittäin, kuten ennen pandemiaakin, mutta nyt kiinnitetään enemmän huomiota niin hygieniaan kuin tietoturvallisuuteen.
Pandemian aiheuttamat muutokset työskentelyyn ovat joko päättyneet tai ovat hallinnassa. Sodan vaikutukset työskentelyyn ovat tulleet jäädäkseen. Näistä hyvinä esimerkkeinä hintojen vaihtelut, materiaalien saatavuus ja toimitusajat sekä kyberturvallisuuden huomioiminen. Uutena työmaan toimintaan vaikuttavana tekijänä on sähkökatkokset, joihin pitäisi pystyä varautumaan ennakkoon ja jotka mahdollisesti tuovat uusia toimintatapoja rakennusalalle.
Edellä tehty selvitystyö oli osa Rakennustyömaiden työnjohdon digitaitojen vahvistaminen (DigiMestari) -projektia, joka on TTS Työtehoseuran ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteinen projekti ja joka toteutetaan 3.1.2022–31.8.2023 REACT-EU:n ESR-rahoituksella osana unionin Covid-19-pandemian takia toteuttamia toimia. Projektissa kartoitetaan rakennusalan työnjohdon digitaalisten menetelmien osaamistarpeita ja osaamisen nykytasoa sekä suunnitellaan tarvittavia koulutuksia paikkaamaan osaamisvajetta.
Kirjoittaja
Paula Kokko, DI, lehtori, LAB-ammattikorkeakoulu, paula.kokko(at)lab.fi
Effects of world situations on working on construction sites
In the spring of 2022, TTS and LAB University of Applied Sciences examined the current state of digital methods, skills, and training needs of construction companies in the Project called DigiMestari. It was also examined how the companies were prepared for world events such as the Covid19 pandemic and the war in Ukraine and how the companies had responded to the changes caused by the events.
In this article, I introduce the study results and how companies reacted to both the pandemic and the war, so that they could act in the altered circumstances. The results show that there was little preparation for unexpected situations. On the other hand, the results of the study show that companies quickly introduced new practices, some of which have remained permanent in their daily activities.
The study was part of the project of Strengthening Digital Skills in Construction Site Management (DigiMestari), which is a joint project between TTS and LAB University of Applied Sciences, and which will be implemented on 3 January 2022–31 August 2023 with the ESF-funding of REACT-EU as part of the Union’s activities in response to the Covid19 pandemic. The project will identify the skills needs and the current level of competence of the digital methods of construction management and plan the necessary training to fill the skills gap.