4/2020, Katsaus

Uraseurantatieto käyttöön ja kehittämisen kimmokkeeksi

Kirjoittajat: Liisa Marttila & Satu Helmi.

UAS Journalin teemanumeron Työelämätieto käyttöön artikkelit käsittelevät ammattikorkeakoulutettujen työllistymistä, työuria ja osaamistarpeita sekä työelämälähtöistä koulutuksen kehittämistä. Näitä teemoja tarkastellaan eri alojen ja erilaisten opiskelijoiden näkökulmista, ammattikorkeakoulujen toiminnan taloudellisia, sosiaalisia, kulttuurisia ja alueellisia reunaehtoja unohtamatta.

AMK-tutkintokoulutuksen kehittämisen kysymysten lisäksi kirjoittajia ovat askarruttaneet ja inspiroineet muun muassa YAMK-tutkintoihin, kansainvälisten alumnien työllistymisen ja jatkuvan oppimisen teemat. Kyseisten asioiden parissa työskentelevät ovat jatkuvasti ”uuden edessä”. Voikin ajatella, että viestit työelämästä ovat pedagogisen kehittämisen parissa toimiville erityisen tärkeitä.

Uraseurantakysely on vakiinnuttanut paikkansa ammattikorkeakoulujen vuosittaisessa toiminnassa. Kyselyyn vastaavat viisi vuotta aikaisemmin AMK- ja YAMK-tutkinnoista valmistuneet. Sen kautta saadaan vuosittain yli 8 000 erilaista näkemystä työelämästä ja sen osaamistarpeista. Uraseurantahankkeen ulkopuolisten kirjoittajien artikkeleissa silti vain murto-osassa uraseurantadataa käytetään analyysin kohteena tai tausta-aineistona.

Korkeakoulujen alumneja, siis uraseurantatiedon tuottajia, kannattaa pitää relevantteina ja tärkeinä työelämätiedon lähteinä. Heillä on kokemusta ja tietoa sekä ammattikorkeakoulujen tutkinnoista että työelämästä. Osa heistä työskentelee esimiesasemassa tai yrittäjinä ja rekrytoi tulevaisuuden asiantuntijoita.

Toivomme, että tämä teemanumero innostaisi yhä useampia tarttumaan uraseurannan tuloksiin, oman korkeakoulun raporttijärjestelmien, Vipusen tulosvisualisointien tai tulevaisuudessa Tietoarkistosta löytyvien tutkimusaineistojen kautta. Myös uraseurannat.fi-sivustolta voi poimia itseä kiinnostavat raportit vuosina 2019 ja 2020 toteutettujen kyselyjen tuloksista. Uraseurantadatan nykyistä monipuolisempi analysointi ja käyttö, myös yhdessä muiden aineistojen kanssa, hyödyttäisi koulutuksen järjestäjiä, nykyisiä ja tulevia opiskelijoita sekä työelämää.

Teemanumeron toimittajat edustavat AMKista uralle – uraseurantatiedot käyttöön -ESR-hanketta. Anne Rouhelo, Arja Räinä-Räisänen, Jaana Kullaslahti, Liisa Marttila, Satu Helmi, Taina Kilpinen ja Tina Lauronen kiittävät kirjoittajia ja toivottavat innostavia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *