Jari Iisakkala, Heikki Haaparanta & Mikko Pakkasela
Digitalisaation suurimpia hyötyjä on työn tuottavuuden kasvaminen: se on talouskasvun keskeisin moottori. Työn tuottavuus suhteessa verrokkimaihin on laskenut Suomessa kuluneen kymmenen vuoden aikana, joten uusia keinoja tarvitaan turvaamaan kannattavan yritystoiminnan edellytykset (Pohjola, 2020). Lähestymme tätä problematiikkaa tiedolla johtamisen kautta.
Tiedon hyödyntämisen merkitys niin uusien palveluiden luomisessa kuin organisaation toiminnan johtamisessakin on ollut jo pitkään voimakkaassa kasvussa luonnollisena osana digitalisaatiokehitystä. Yritykset ja yhteisöt tarvitsevat kiihtyvän digitalisaation käyttöönoton myötä uutta osaamista tiedolla johtamiseensa, koska monilla pienillä ja keskisuurillakin yrityksillä on tässä suoranaista osaamisvajetta.
Miten tiedolla johtaminen määritellään?
Englanninkielessä yleisin synonyymi tiedolla johtamiselle lienee business intelligence (Laihonen ym., 2013). Alan kirjallisuudessa tämä käännös on kaikkea muuta kuin yksimielinen, eli sille löytyy useita vaihtoehtoja. SAMK päätyi business intelligence -käännökseen, koska haluamme korostaa tiedolla johtamisessamme liiketoiminnan kehittämistä älykkäillä malleilla ja keinoilla.
Tiedolla johtamiselle on monta määritelmää. Yksi sellainen on: ajantasaiseen ja laadukkaaseen tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Se voi olla myös oikeaan tietoon perustuvaa päätöksentekoa, jossa oikea tieto saadaan dataa (automaattisesti) analysoimalla. Tai: uuden tai paremman liiketoiminnan tuottamista yrityksen hallussa olevan tiedon avulla. Määritelmiä on vielä paljon lisää ja ne ovat osittain jopa ristiriidassa keskenään.
Tiedolla johdettaessa käytettävä data, informaatio tai tieto kerätään eri lähteistä ja se jalostetaan ja muokataan johtamisessa käyttökelpoiseen muotoon monin eri tavoin, käyttäen apuna esimerkiksi data-analytiikkaa, tekoälyä tai ohjelmistorobotiikkaa. Olennaista tiedolla johtamisessa on nimensä mukaisesti tiedon käyttäminen merkittävänä apuna johtamisessa.
Avainkäsitteitä
Nämä avainkäsitteet on määritelty osana Tiedolla johtamisen keskus BICin valmistelua lähtien SAMKin omista kompetensseista ja näkemyksistä kuhunkin osaamiseen.
- Tiedolla johtaminen = Organisaation johtamista omasta liiketoiminnasta kertynyttä tai organisaation ulkopuolista dataa monipuolisesti ja analyyttisesti hyödyntämällä.
- Prosessien mallintaminen = Organisaation toiminnan hahmottamista prosessien kautta.
- Toiminnanohjaus = Yrityksen eri toimintojen ja prosessien integrointia hallittavaksi kokonaisuudeksi.
- Digitaalinen kauppa = Verkossa tapahtuvaa liiketoimintaa.
- Ohjelmistorobotiikka = Tietotyön ja sen prosessien automatisointia.
- Data-analytiikka = Datan käsittelyä ihmisen tulkittavaksi visualisoimalla, laskemalla, tilastollisia menetelmiä tai tekoälyä käyttämällä.
- Tekoäly = Järjestelmä, joka kykenee tulkitsemaan tietoja oikein, oppimaan näistä tiedoista ja käyttämään opittuja asioita sille asetettujen tehtävien ratkaisemiseksi.
SAMKissa tiedolla johtaminen määritellään yllä olevan kuvion mukaisesti prosessien mallintamisen, ohjelmistorobotiikan, data-analytiikan, toiminnanohjauksen, tekoälyn ja digitaalisen kaupan kautta rakentuvista tiedolla johtamisen toimintamalleista. Luomme jatkuvasti omaa, uutta sisältöä ja näkökulmia tiedolla johtamiseen. Osaamisemme ja menetelmämme tuottavat tiedolla johtamisessa tarvittavat automatisoidut ja syvälle dataan ja sen raportointiin pureutuvat keinot. Näin saamme tiedolla johtamisessa tarvittavat materiaalit niin johdon, henkilöstön kuin ulkoisten sidosryhmienkin käyttöön. Pääosin hankkeissa toteutuvien yrityspalveluiden ohella parannamme myös omaa liiketoimintaamme samoilla konsepteilla ja integroimme em. hanketoimintaa, opetusta ja tutkimusta keskenään jatkuvasti.
BICin tarina
Kiinnostuimme SAMKissa tiedolla johtamisesta toden teolla loppuvuodesta 2020. Toki meillä oli ollut aihepiiriin liittyvää toimintaa aiemminkin monella taholla, mutta tuolloin asia alkoi kiinnostaa kokonaisuutena. Niinpä käärimme hihat ja ryhdyimme toimeen.
Tärkeiden asioiden valmistelu kannattaa aina aloittaa ”fundeeraamalla”. Perehdyimmekin tuolloin tiedolla johtamisen tutkimukseen, työkaluihin, menetelmiin ja hyviin käytäntöihin. Huomasimme, että SAMKissa on tässä vahvaa potentiaalia ja aloimme puristaa hieman hajanaisesta kokonaisuudesta omaa timanttiamme. Otimme valmisteluprojektin työnimeksi BIC (Business Intelligence Center) ja kokosimme mukaan kaikki kiinnostuneet. Aika pian tässä SAMKin sisäisessä ja monialaisessa BIC-verkostossa oli mukana lähes kolmekymmentä asiantuntijaa, mukaan lukien kuusi tohtoria ja yksi lisensiaatti.
Vuoden 2021 aikana teimme hankehakemuksia ja saimme hankkeita, rakensimme botteja, hankimme uutta osaamista, keskustelimme, väittelimme, rakensimme nettisivuja, vaikutimme OPSien sisältöihin, verkostoiduimme, neuvottelimme, rekrytoimme, hankimme yksityistä rahoitusta, markkinoimme ja viestimme, teimme päätöksiä ja paljon kaikkea muuta. Nyt alkaa olla siinä määrin valmista, että voimme katsoa valmistelun päättyneeksi ja toiminnan siirtyneen tuotantovaiheeseen.
Jo alussa jaoimme BICin toiminnan neljään osakokonaisuuteen: tutkimus, yritysyhteistyö, opetus ja tuotekehitys. Itsestään selvästi nämä osiot linkittyvät toiminnan tasolla vahvasti toisiinsa.
Mitä seuraavaksi?
Missä menemme nyt? Lanseerasimme helmikuussa 2022 Tiedolla johtamisen keskus BICin. Sen ruorissa on vuoden alusta tehtävässään aloittanut tutkimuspäällikkö ja hankkeissamme on aktiivisesti mukana neljätoista henkilöä, joissa neljä tohtoria ja yksi lisensiaatti. Edellä mainituissa hankkeissa on asiakkaina toistasataa yritystä. Lisäksi meillä on laaja tilauskoulutushanke organisaation henkilöstön digitaitojen kehittämiseksi. Uusia hankehakemuksia on sekä työn alla, että suunnitteilla.
Tiedolla johtamisen sisältöjä löytyy jo yli kymmenen SAMKin tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmasta. Uusimpana liiketalouden alan ylempi amk -tutkinto-ohjelma, jossa on syksystä 2021 alkaen yhtenä suuntautumisvaihtoehtona Digitalisaatio ja johtaminen. Lisäksi syksyllä 2022 SAMKissa alkaa hyvinvointianalyytikkojen koulutus (yamk). Tiedolla johtamisen tematiikkaan liittyviä sisältöjä vietiin vuoden 2021 aikana useisiin opetussuunnitelmiin ja varmistamme jatkossakin opetussuunnitelmiemme ajantasaisuuden suhteessa jatkuvasti kehittyviin tiedolla johtamisen sisältöihimme.
Kehitämme jatkuvasti SAMKin omaa liiketoimintaa näillä samoilla periaatteilla ja menetelmillä. Haluamme välttää vanhan sananlaskun tragedian, jonka mukaan suutarin lapsilla ei olisi kenkiä. Samalla suuntaamme kehityspanoksia siihen, miten Satakunnan alueen organisaatiot saavat omaa toimintaansa muutettua yhä voimakkaammin tiedolla johdetuksi. Varsinkin pk-sektorin yritykset pystyvät hyödyntämään selkeästi nykyistä enemmän tiedolla johtamisen menetelmiä ja työvälineitä. Tulevaisuudessa näemme tärkeänä selvittää mitkä ovat tehokkaimmat toimintatavat, joiden avulla organisaatiot saavat tiedolla johtamisen välineitä käyttöönsä. Järjestämme erilaisia koulutuksia, seminaareja ja työpajoja, toteutamme kehittämishankkeita sekä jaamme tiedolla johtamisen osaamista alueen organisaatioille.
Edellä kuvatut ja tähänastiset kokemuksemme tiedolla johtamisen kehittämisestä ovat olleet niin myönteisiä, että toiminnan jatkaminen, syventäminen ja laajentaminen ovat itsestään selviä asioita. Odotamme innolla mitä tulevaisuus tuo meille tullessaan.
Tiedolla johtamisen keskus BICin verkkosivut aukesivat helmikuun puolivälissä osoitteessa: www.tiedollajohtaminen.fi Tervetuloa tutustumaan!
Kirjoittajat
Jari Iisakkala, HTL, osaamisaluejohtaja, Satakunnan ammattikorkeakoulu, jari.iisakkala(at)samk.fi
Heikki Haaparanta, FT, yliopettaja, Satakunnan ammattikorkeakoulu, heikki.haaparanta(at)samk.fi
Mikko Pakkasela, DI, tutkimuspäällikkö, Satakunnan ammattikorkeakoulu, mikko.pakkasela(at)samk.fi
Lähteet
Laihonen, H., Hannula, M., Helander, N., Ilvonen, I., Jussila, J., Kukko, M., Kärkkäinen, H., Lönnqvist, A., Myllärniemi, J., Pekkola, S., Hellsten (formerly Virtanen), P., Vuori, V., & Yliniemi, T. (2013). Tietojohtaminen.
Pohjola, M. (2020). Teknologia, investoinnit, rakennemuutos ja tuottavuus – Suomi kansainvälisessä vertailussa. Työ- Ja Elinkeinoministeriön Julkaisuja, 5.
Abstract
SAMK thinks BIC
One of the biggest benefits of digitalization is the increase in work productivity: it is the most important engine of economic growth on a global scale. We established the Business Intelligence Center BIC to coordinate and implement the development work that helps to solve the problems companies and other organisations face in this context.
At BIC, we have rolled up our sleeves and started to take action in several fields of business development. From the very beginning, we divided our operations into four sub-units: research, business cooperation, teaching and product development. At the operational level, these sections are strongly interlinked.
At BIC, the entity of business intelligence consists of operating models built through process modelling, robotic process automation, data analytics, enterprise resource planning, artificial intelligence and digital commerce. Because nothing is permanent, we are constantly creating new theory, content and perspectives in the field of business intelligence.