Karvin raportin (2023) mukaan suomalaisten korkeakoulujen opetuksen ja ohjauksen vahvuuksia ovat monipuoliset menetelmät ja oppimista tukevat arviointikäytänteet. Kehittämiskohteina mainittiin työelämän edustajien vahvempi mukaanotto opetussuunnitelmatyöhön ja palautteiden systemaattisempi hyödyntäminen. Mitä kuuluu korkeakoulupedagogiikalle 2025?
AMK-lehti / UAS Journalin numeron 2/2025 teemana on Korkeakoulupedagogiikka. Teemanumerossamme haemme vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:
- Miltä korkeakoulupedagogiikan tulevaisuus näyttää tutkimus- ja kehittämistiedon valossa?
- Miten korkeakouluissa varmistetaan pedagogiikan keinoin tulevaisuuden haasteista selviytyminen ja mahdollisuuksien hyödyntäminen?
- Miten opetus, oppiminen, tutkimus tai kehittäminen ja innovointi yhdistyvät korkeakoulupedagogiikassa nyt ja tulevaisuudessa?
Pohtiessasi ja ideoidessasi sinua saattavat auttaa seuraavat kysymykset:
- Millaisia tarpeita trendit, signaalit tai erilaiset ennakointimenetelmät ennustavat korkeakoulupedagogiikalle?
- Miten yritykset sekä työ- ja elinkeinoelämä ovat mukana tekemässä ja varmistamassa korkeakoulupedagogiikan laatua työelämän näkökulmasta?
- Miten tekoälyn hyödyntäminen muuttaa korkeakoulujen pedagogiikkaa?
- Miten korkeakouluissa opiskellaan, opitaan, opetetaan ja arvioidaan vuonna 2035?
- Miten korkeakoulupedagogisilla teoilla voidaan vaikuttaa opiskelijoiden, opettajien ja/tai yhteisöjen hyvinvointiin?
- Miten korkeakoulujen opetussuunnitelmia kehitetään ja miten tässä työssä ohjataan pedagogiikkaa?
Teemanumeroon toivotaan asiantuntija-artikkeleita sekä ammattikorkeakouluista että niiden ulkopuolelta. Tarjottavat tekstit voivat olla artikkelien lisäksi vapaamuotoisia katsauksia, puheenvuoroja, haastatteluja, tulevaisuuden teemoja kommentoivia asiantuntijatekstejä sekä esimerkkejä korkeakoulujen yhteistyöstä erilaisten toimijoiden kanssa. Numeroon voi tarjota myös audiovisuaalisia sisältöjä.
Asiantuntija-artikkelin enimmäispituus on 10 000 merkkiä, katsauksen 4 000 merkkiä ja vapaamuotoisempien tekstien 3 000 merkkiä (sis. välimerkit). Tarkat kirjoittajaohjeet ovat www-osoitteessa https://uasjournal.fi/kirjoita-lehteen/kirjoitusohjeet/. Tutustuthan niihin huolellisesti. Kannustamme kirjoittajakokoonpanoihin, joissa myös työelämän tai opiskelijoiden edustus on mukana. Kirjoittaa voit suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
AMK-lehti / UAS Journal saa säännöllisesti artikkelitarjouksia enemmän kuin voidaan julkaista. Tavallisesti julkaistavaksi valikoituu noin puolet artikkeleista, ja kussakin numerossa julkaistaan 12–15 artikkelia. Tämän vuoksi pyydämme kirjoittajilta ensimmäisessä vaiheessa abstraktin (max. 200 sanaa, Word-tiedostona) ja luomme niiden perusteella lehden kokonaisuuden. Sen jälkeen pyydämme valituiksi tulleilta koko tekstin (huomaa ohjepituudet, Word-tiedostona) sekä kuvaehdotukset. Toimittajat kommentoivat käsikirjoituksen ja muistuttavat tarvittaessa ohjeista. Kirjoittajat viimeistelevät artikkelit. Tarkka aikataulu on alla.
Teematoimittajat:
Alaniska, Hanna (KT, lehtori, OAMK, ammatillinen opettajankoulutus)
Alanko-Turunen, Merja (FT, yliopettaja, HH AOKK)
Laitinen-Väänänen, Sirpa (TtT, johtava tutkija, JAMK, Ammatillinen opettajakorkeakoulu)
Ruhalahti, Sanna (FT, yliopettaja, TAMK ARC)
Vilppola, Jiri PJ (KT, lehtori/koulutusvastaava, TAMK ammatillinen opettajankoulutus)
Vähäsantanen, Katja (KT, tutkijayliopettaja, HAMK, HAMK Edu -tutkimusyksikkö)
Aikataulu 2/2025
- Artikkeliehdotukset tulee lähettää teematoimittajille abstraktin muodossa (max 200 sanaa, Word-tiedostona) osoitteeseen jiri.vilppola@tuni.fi viimeistään 7.2.2025.
- Kaikille abstraktin jättäneille vastuukirjoittajille lähetetään vastaus mahdollisesta hyväksynnästä teemanumeroon viimeistään 21.2.2025.
- Artikkelikäsikirjoitukset ja kuvaehdotukset tulee lähettää teematoimittajille osoitteeseen jiri.vilppola@tuni.fi viimeistään 14.3.2025.
- Palaute artikkelista lähetetään vastuukirjoittajalle viimeistään 28.3.2025.
- Viimeistelty artikkeli tulee lähettää teematoimittajille osoitteeseen jiri.vilppola@tuni.fi viimeistään 17.4.2025.
- Teemanumero ilmestyy viikolla 21/2025.
Välitäthän kutsua omassa organisaatiossasi ja omissa verkostoissasi!
Vastaa