Turo Kilpeläinen
Kestävyydellä ja vastuullisuudella on useita näkökulmia, joista eettisyys jää helposti jalkoihin. Kestävyyden ja vastuullisuuden eettiset kysymykset luovat kuitenkin perustan, jolle kaikki muut näkökulmat rakentuvat. Kyse on siitä, miten ammattikorkeakoulut huomioivat ympäristön, työntekijät, opiskelijat ja yhteistyökumppanit.
Eettisesti ajateltuna ammattikorkeakoulun pyrkimyksenä on edistää yhteiskunnan kestävyysmuutosta. Eettisesti kestävä ammattikorkeakoulu kantaa vastuunsa omien arvojen mukaisesta toiminnasta, ja erityisesti kyvystä muuttaa yhteiskuntaa. Esimerkki kulutuskäyttäytymiseen ja hankintoihin liittyvissä kysymyksissä meillä jokaisella riittää opittavaa joka päivä.
Ammattikorkeakouluilla on vastuu ympäröivästä, paikoin hullultakin näyttäytyvästä maailmasta. Meiltä valmistuu vuosittain 30 000 opiskelijaa, joiden työurat ovat parhaillaan 50 vuoden mittaisia. Jos pystymme virittämään omaa ajatteluamme ja sitä kautta toimintaamme kohti kestävämpää, vastuullisempaa ja eettisempää maailmaa, ajattelu siirtyy suurelle määrälle ihmisiä, jotka taas siirtävät ajattelua toimintana työpaikoilleen ja lähimmäisilleen. Kyse on osaamisesta, jonka todellisia ammattilaisia olemme.
Ammattikorkeakoulujen eettiset ohjeet kuvaavat eettiset ja lainmukaiset menettelytavat, jotka ohjaavat toimintaamme ja toisiimme kohdistuvia odotuksia korkeakoulutoiminnan kaikilla osa-alueilla. Eettiset toimintaperiaatteet kertovat, miten korkeakoulut varmistavat eettisen ja vastuullisen toiminnan kaikissa korkeakoulun tekemissä päätöksissä. Vastuu eettisten ohjeiden tuntemisesta ja noudattamisesta kuuluu jokaiselle. Ohjeet luovat pohjan yhteiskuntaa uudistavalle TKI-toiminnalle sekä koulutukselle, jota ohjaa esimerkiksi Arenen julkaisemat suositukset eettisestä ja hyvän tieteellisen käytännön mukaisesta opinnäytetyöprosessista.
Eettiset toimintaperiaatteemme takaavat jokaiselle korkeakouluyhteisön jäsenelle tasavertaiset ja selkeät lähtökohdat toimia tilanteissa, joissa yhteisöön tai sen jäseniin kohdistuu erityisiä eettisiä odotusarvoja. Eettiset toimintaperiaatteet auttavat meitä tekemään arvojemme mukaisia ratkaisuja, jotka edistävät kestävää kehitystä. Kyse on valinnoista, joilla varmistamme tuleville sukupolville meitä paremmat elämisen ja kehittymisen mahdollisuudet. Vaikka toimintaperiaatteiden lähtökohtana ovat lainsäädäntö, kansalliset ja kansainväliset määräykset ja sopimukset, ihmisoikeudet ja työelämän perusoikeudet, maalaisjärjellä ja sen käytöllä pääsemme pitkälle.
Eettisesti kestävän ammattikorkeakoulun tematiikkaa miettiessä kannattaa pohtia suurempaa kuvaa. Välillä voi olla hyvä miettiä, miltä oma toiminta vaikuttaa toisella puolella maailmaa. Näyttäytyykö opettamani sisältö samanlaisena esimerkiksi Chilessä? Auttaako TKI-hankkeissa tuottamamme uusi tieto yrityksiä Etelä-Afrikassa? Miten toimimme globaalisti oikeudenmukaisesti?
Eettisessä kestävyysosaamisessa on paljolti kyse arvojen yhteensovittamisesta arjen toimintaan. Tarvitaan osaamista, avointa keskustelua, vuorovaikutusta, systeemiajattelua, laajaa ymmärrystä kestävyydestä ja sen haasteista sekä ymmärrystä omien valintojen merkityksestä. Tarvitaan kykyä tunnistaa ja ratkaista ristiriitoja sekä ennen kaikkea rohkeutta tehdä eettisesti kestäviä valintoja hankalissakin tilanteissa. Me ammattikorkeakouluina varmistamme, että jokaisella meiltä valmistuneella on taidot ja kyky rakentaa arvojensa mukaista kestävää tulevaisuutta. Teemme tulevaisuutta yhdessä.
Turo Kilpeläinen, rehtori, LAB-ammattikorkeakoulu