Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelija Taina Moisander toimii European Students’ Unionin (ESU) varapuheenjohtajana. – Euroopan tasolla toimiminen antaa mahdollisuuden perehtyä asioihin varsin laaja-alaisesti ja antaa mahdollisuuden vaikuttaa asioihin jo siinä vaiheessa kun niitä valmistellaan. Euroopan tasolla päätetyt asiat tulevat 1-3 vuoden viiveellä myös kansalliselle agendalle, ja Brysselissä työskentely antaa mahdollisuuden vaikuttaa jo valmisteluvaiheeseen.
Talouskriisi koskettaa myös opiskelijoita
Parhaillaan neuvotellaan Erasmus-ohjelmakaudesta vuosille 2014–2020. Pohjaesityksessä rahoitus tulee kasvamaan huomattavasti, mutta Euroopan talouskriisi aiheuttaa omat haasteensa lisärahoitukselle. Ensi syksylle ei esim. Erasmus-rahoitus ole varma, sillä siihen budjetoidut varat ovat ehtymässä. – Opiskelijalla tämä tuo haasteita vaihtoon lähtemiselle, kansainvälisten projektiopintojen suorittamiselle ja kotikansainvälistymiselle, toteaa Moisander.
Korkeakoulujen rahoituskysymykset ovat suoraan opiskelijaa koskettavia kysymyksiä. – Euroopan laajuisesti on suuria paineita rahoituksen monipuolistamiseen, mikä käytännössä monissa maissa on tarkoittanut joko lukukausimaksujen käyttöönottoa tai lukukausimaksujen jyrkkääkin nousua. Myös Suomessa on käyty viime aikoina keskustelua lukukausimaksuista. Korkeakoulutuksen julkisen rahoituksen ja maksuttoman koulutuksen puolustaminen ovat esimerkkejä asioista, joita ESU ajaa Euroopan tasolla, Moisander listaa ja jatkaa: – Lisäksi kysymykset mm. opetussuunnitelmien valmistelusta ja opiskelijoiden asemasta korkeakouluhallinnossa ovat aina ajankohtaisia.
European Students’ Union
ESU on Brysselissä toimiva 45 kansallisen opiskelijajärjestön kattojärjestö, jOKa edustaa yli 11 miljoonaa opiskelijaa 38 maassa. Vuonna 1982 perustettu järjestö edustaa ja edistää opiskelijoiden koulutuksellisia, taloudellisia ja kulttuurisia tavoitteita.
Kirjoittaja
Pauliina Savola, SAMOK