Katri Hendriksson, Marko Palmgren & Petri Ronkainen
Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat Lapin ammattikorkeakoulun strategian ylimpiä tavoitteita. Lapin AMK on sitoutunut yhdessä muiden ammattikorkeakoulujen kanssa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Lisäksi sosiaalisesti kestävä talous on yksi Lapin AMKin strategisista painopisteistä. Lapin AMKissa on suunnitteilla ja meneillään useita kehittämishankkeita kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyen, jotka koskettavat koko Lapin maakuntaa. Mutta onko suutarin lapsilla kenkiä?
Lapin ammattikorkeakoulu painottaa vastuullisuutta ja kestävyyttä kaikissa toiminnoissaan. Strategiset valinnat ja osaamiskärjet johdattavat toimintaa kohti vastuullista arktista korkeakouluyhteisöä. Lapin AMKin kytkeytyminen sosiaalisesti kestävien hankintojen kehitysohjelmaan (SOSKE-akatemia) toi korkeakoululle lisää työkaluja edistää vastuullisuustoimia. Uusien työkalujen ja kumppaneiden avulla tulemme olemaan strategiamme arvoinen korkeakoulu. Julkiset hankinnat ovat Suomessa 47 miljardia euroa vuodessa (Merisalo ym. 2021). Julkiset hankinnat ovat 14 prosenttia Euroopan BKT:stä ja hankinnat on tunnistettu yhdeksi keskeiseksi välineeksi, jonka avulla voidaan edistää kestävää kehitystä (Euroopan komissio 2021). Kärjistettynä julkisten hankintojen vaikutus vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen voidaan kiteyttää hyvin yksinkertaisesti: Hankitaanko 47 miljardilla halpoja tuotteita ja palveluja vai ympäristöystävällisyyttä työllistävyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta?
Lapin AMKissa on huomattu, että hankinnat ovat merkittävä keino edistää ja toteuttaa vastuullisuutta ja kestävää kehitystä arjessa. Hankinnat ovat laskentatavasta riippuen noin 30–35 prosenttia organisaation kokonaisbudjetista. Hankintoja ovat esimerkiksi kiinteistö-, IT- ja viestintäpalvelujen hankinnat. Älykkäät, kestävät ja vastuulliset hankinnat ovat yksi keskeinen osa-alue, jossa Lapin AMK haluaa olla strategiansa (Kuva 1.) arvoinen organisaatio. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n raportin (2020) mukaan vastuullisuus ammattikorkeakoulussa tarkoittaa sitä, että kaikessa toiminnassa huomioidaan suorat ja epäsuorat vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan.
SOSKE-akatemiasta osaamista sosiaalisesti kestäviin hankintoihin, johtamiseen ja käytännön toteutukseen
Loppuvuodesta 2021 Hankinta-Suomi-ohjelma avasi haun, jossa haetaan erityyppisiä organisaatioita mukaan SOSKE-akatemiaan. Lapin AMKin johto sekä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden -työryhmä ottivat osaa hakuprosessiin ja joulukuussa saatiin vahvistus kehitysohjelmaan pääsystä. SOSKE-akatemia on sosiaalisesti kestävien hankintojen kehittämisohjelma (KEINO-osaamiskeskus 2022). Kehitysohjelmaan osallistuivat Lapin AMKin lisäksi Helsingin, Porin ja Rovaniemen kaupungit, Ammattiopisto Luovi sekä Senaatti- ja Puolustuskiinteistöt. Ohjelmaan osallistuneilla organisaatioilla oli kaikilla yhteinen tavoite: hankintojen toteuttaminen vastuullisesti ja kestävästi.
Lapin AMKin osallistujat kartuttivat hyviä käytänteitä osaksi toimintaansa ja saivat sparrausapua valtiovarainministeriöltä, Hanselilta ja Motivalta. Sparrausta ja korkeakoulun toimintojen kartoitusta toteutettiin kevään 2022 ajan. Kehitysohjelman tärkein anti oli se, että SOSKE-akatemia innosti Lapin AMKin toimijoita miettimään kestävyyttä ja vastuullisuutta hankinnoissa ihan uudella tavalla. SOSKE-akatemiasta löydettiin myös kumppaneita, kuten Ammattiopisto Luovi sekä Helsingin ja Rovaniemen kaupungit, joiden kanssa jatketaan yhteiskehittämistä vastuullisuusasioiden parissa. Parhaat innovaatiot syntyvät ihmisten ja organisaatioiden välillä, kun yhdessä osataan ja uskalletaan heittäytyä miettimään asioita eri näkökulmista.
SOSKE-akatemian aikana havaittiin, että Lapin AMKissa vastuullisuus ja kestävyys on huomioitu monin tavoin päivittäisissä toiminnoissa, hankkeissa sekä pienin askelin myös hankinnoissa. Hankkeissa on mietitty erilaisia kestävyyden laskentatapoja ja mittareita sekä sosiaalisen vastuullisuuden toteutusta heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistämiseksi. Hyvistä esimerkeistä huolimatta vastuulliset ja kestävät hankinnat ollaan vasta ottamassa käyttöön Lapin AMKissa osaksi arkipäiväistä toimintaa. Lapin AMKin strateginen visio ja tahtotila (Kuva 1.) täytyy näkyä myös hankintojen strategisessa johtamisessa, jotta vastuullisuus ja kestävyys toteutuu työyhteisössä. Hankintayksikön tehtävä on tukea hankintaprosessissa ja hankintojen tarpeet sekä sisältö nousevat eri koulutusalojen ja tukipalvelujen substanssiosaamisesta.
Lapin AMKin vastuullisia ja kestäviä hankintoja kehitetään valtiovarainministeriön (2022) Hankinta-Suomi-ohjelman ja SOSKE-akatemian tavoitteiden ja työkalujen avulla. Julkisten hankintojen kansallisen strategian tahtotila ja tavoitteet on kuvattu valtiovarainministeriön sivuille siten, että taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys luovat pohjan vastuullisille ja kestäville hankinnoille.
Valtiovarainministeriön (2022) julkisten hankintojen kansallisen strategian tavoitteet jäsentävät Lapin AMKin strategisen tahtotilan toteutusta hankintojen johtamisessa, jotta vastuullisia ja kestäviä hankintoja voidaan toteuttaa koko työyhteisön voimin. SOSKE-akatemiassa Lapin AMK määritteli keskeiset toimenpiteet hankintojen kehittämiseen, jotta vastuullisista ja kestävistä hankinnoista tulee arkipäiväistä toimintaa. Lapin AMKin keskeiset toimenpiteet vuosille 2022–2023 ovat:
- Hankintastrategian ja toimintamallin tekeminen
- Sosiaalisesti kestävien hankintojen pilotointi (siivouspalvelujen kilpailutus)
- Ohjekirjan/työkalupakin tekeminen ja käyttöönotto
Hankinnat ovat merkittävä työkalu, jolla Lapin AMK toteuttaa strategista tahtotilaa. Lapin AMK on Lapissa iso toimija, joka voi omilla valinnoillaan vaikuttaa monien lappilaisten yritysten palvelujen ja tuotteiden tuotantoon. Lisäksi Lapin AMK voi TKI-toimijana itse todentaa, kuinka arktisen ja harvaan asutun alueen elinvoimaa ja aluetaloutta sekä hyvinvointia ja työllisyyttä voidaan edistää älykkäillä, kestävillä ja vastuullisilla hankinnoilla.
Lapin AMKissa tehdään vastuullisuutta ja kestävyyttä korostava hankintastrategia, joka vastaa Lapin AMKin strategiseen tahtotilaan olla vastuullinen arktinen korkeakouluyhteisö (Lapin AMK 2022). Tiedolla johtaminen ja vaikuttavuuden arviointi ovat hankintoja ohjaavia tekijöitä. Vastuullisuutta ja kestävyyttä korostavat hankintakriteerit eivät pelkästään riitä. Esimerkiksi sosiaalinen kädenjälki sosiaalisen kestävyyden käsitteenä (vrt. hiilijalanjälki) ei ole vielä vakiintunut. Lapin AMKin tavoitteena on kehittää sosiaalisen kädenjäljen mittarit, joilla arvioidaan sosiaalisen kestävyyden toteutumista, kuten hankintojen työllisyysvaikutuksia.
Vastuullisia ja kestäviä hankintoja pilotoidaan Lapin AMKin siivouspalvelujen kilpailutuksessa. Pilotoinnissa opetellaan toimivien ja laadukkaiden hankintojen tekemistä. Pilottihankinta tehdään markkinavuoropuhelussa yritysten kanssa, jotta löydetään yhdessä innovatiiviset tavat edistää vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Markkinavuoropuhelussa voidaan etsiä ratkaisuja esimerkiksi työvoiman kohtaanto-ongelmaan, joka Lapissa on maan suurin.
Lapin AMKin tavoitteena on tehdä ohjekirja tai työkalupakki, jotta koko työyhteisö osaa ottaa vastuullisuuden ja kestävyyden huomioon hankintoja tehdessään. Jotta Lapin AMK toimii strategiansa ja arvojensa mukaisesti, hankintojen tulee olla yhtä aikaa taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä.
Johtopäätökset ja tulevaisuuden näkymät
Jokaisen hankinnan kohdalla on hyvä miettiä muitakin asioita kuin pelkkää hintaa. Esimerkiksi AMKin siivouspalvelut työllistävät merkittävän määrän lappilaisia ihmisiä. On tärkeää, että työ on tekijälleen kannustavaa ja kannattavaa. Näin myös yritykset saavat motivoitunutta ja pitkäaikaista työvoimaa, joka näkyy myös palveluiden laadussa. Toisaalta pieniltä tuntuvilla asioillakin on iso merkitys: Opiskelija- ja henkilöstöravintolapalvelujen kilpailutusehtoihin sisällytetyt lähiruokapäivät voivat tarkoittaa paikalliselle lähialueen raaka-aineen tuottajalle merkittävää näkyvyyttä toimittajana ja lähiruokatuotannon elinvoiman kasvua. Lapin AMK mahdollistaa pienten toimijoiden osallistumisen pienkilpailutusten kautta mm. hankkeiden hankintoihin, mitä kautta pienet toimijat saavat näkyvyyttä laaja-alaisesti yli maakuntarajojen.
Lapin AMKissa on substanssiosaamista monessa eri aihealueessa, koulutusaloista TKI-toimintaan. Kestävien hankintojen toteutuksessa tarvitaan asiantuntijoita monialaisesti eri tuote- ja palvelukategorioissa. Jatkossa hankintoja tulee tehdä yhä tiiviimmässä yhteistyössä hankintapalveluiden sekä eri asiantuntijoiden kanssa, jotta vastuullisuuden ja kestävyyden näkökulmat saadaan esille. Esimerkiksi sosiaalialan ja tekniikan alan koulutuksen hankinnoissa kestävyys ja vastuullisuus näyttäytyy eri tavalla.
SOSKE-akatemian aikana havaittiin, että Lapin AMKissa on paljon asiantuntemusta, jota tulee jatkossa hyödyntää yhä enemmän myös talon sisäisten prosessien kehittämisessä. Esimerkiksi SOMA-hankkeessa (Sosiaalisten vaikutusten mittaaminen) kartoitetaan sosiaalisten vaikutusten mittausvälineitä lappilaisten kuntien käyttöön. KKH-hankkeessa (Kohti kestäviä hankintoja) on kehitetty verkkotyökalua ekologisesti ja taloudellisesti kestävien hankintojen tekemiseen.
Hankinnat eivät ole vain hankintayksikön heiniä tai strategista puhetta. Hankintojen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat kaikki. Meistä jokainen käyttää päivittäin erilaisia tuotteita ja palveluja. Vastuullisilla arjen valinnoilla rakennamme kestävää tulevaisuutta korkeakouluyhteisössämme. Miten me voimme olla vielä paremmin strategiamme arvoinen vastuullinen ja kestävän kehityksen mukainen organisaatio? Miten me voimme olla ympäristöystävällinen, työllistävä, yhteiskunnallisesti vaikuttava arktinen korkeakouluyhteisö? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia yhdessä. Nyt aloitamme hankintastrategian tekemisellä, pilottikilpailutuksella ja työkalupakin kokoamisella, jotta kestävistä hankinnoista saadaan arkipäiväistä toimintaa Lapin AMKissa.
Kirjoittajat
Katri Hendriksson, Insinööri (YAMK), asiantuntija, Uudistuva teollisuus, Lapin AMK, katri.hendriksson@lapinamk.fi
Marko Palmgren, YTM/Sosionomi (YAMK), erityisasiantuntija, Lapin AMK, marko.palmgren@lapinamk.fi
Petri Ronkainen, Insinööri, hankinta-asiantuntija, Lapin AMK, petri.ronkainen@lapinamk.fi
Lähteet
Arene ry. 2020. Ammattikorkeakoulujen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelma. Arene ry. Haettu 23.11.2021. https://www.arene.fi/wp-content/uploads/Raportit/2020/Kest%C3%A4v%C3%A4%20vastuullinen%20ja%20hiilineutraali%20ammattikorkeakoulu.pdf
Euroopan komissio 2021. Buying Social – a guide to taking account of social considerations in public procurement. Commission Notice 26.5.2021. Second edition. https://ec.europa.eu/docsroom/documents/45767
KEINO-osaamiskeskus 2022. SOSKE-akatemia. Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus. https://www.hankintakeino.fi/fi/mika-osaamiskeskus/keinon-palvelut/hankintatoimen-johtamisen-kehitysohjelmat/soske-akatemia
Lapin AMK 2022. Visio 2030. Luova edelläkävijä – Vastuullinen arktinen korkeakouluyhteisö. https://www.lapinamk.fi/fi/Esittely/Strategia
Merisalo, M., Naumanen, M., Huovari, J., Eskola, S., Toivanen, M., Keskinen, P., Hajikhani, A., Oksanen, J. & Rausmaa, S. 2021. Julkiset hankinnat: Kokonaisvolyymi ja datan hyödyntäminen. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2021:46. Selvitys- ja tutkimustoiminta. Valtioneuvosto. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-267-1
Valtiovarainministeriö 2022. Vaikuttavat julkiset hankinnat – Toimenpideohjelma Hankinta-Suomi. Tiivistelmä 9.2.2022. https://vm.fi/documents/10623/15348578/Hankinta-Suomi+tiivistelm%C3%A4+20210701.pdf/68f9611b-14b0-9d26-7426-9f4899293eff/Hankinta-Suomi+tiivistelm%C3%A4+20210701.pdf
Abstract
Responsibility and sustainable development through public procurement at Lapland University of Applied Science
Responsibility and sustainable development are the highest goals of the strategy of Lapland University of Applied Sciences. Together with other UASs, Lapland University of Applied Sciences is committed to the UN’s Sustainable Development Goals. In addition, social economy is one of the strategic priorities of Lapland University of Applied Sciences.
Public procurement in Finland is EUR 47 billion a year. When sharpening, the impact of public procurement on responsibility and sustainable development can be summarized very simply: Does 47 billion provide cheap products and services or environmental friendliness, employability and social impact?
At Lapland University of Applied Sciences, public procurement is a significant part of the activities and among other things the projects involve large-scale individual procurements. Lapland UAS is a big player in Lapland area, so the acquisitions also have regional economic, employment and environmental effects. Lapland UAS is making a procurement strategy, piloting sustainable procurement and assembling a toolkit so that sustainable and responsible procurement is rooted in everyday operations.