Ilkka Väänänen
Jyväskylän yliopiston tutkija Leena Åkerbladin ja Kelan tutkimuspäällikkö Riitta Seppänen-Järvelän kirjoittama ja Gaudeamuksen julkaisema Monimenetelmällinen tutkimus – Opas suunnitteluun ja toteutukseen (2024) -kirja sopii erinomaisesti ammattikorkeakouluihin opinnäytetyötään tekeville opiskelijoille ja heidän ohjaajilleen sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimijoille.
Monimenetelmällisellä tutkimuksella tarkoitetaan sekä laadullisten että määrällisten aineistojen ja menetelmien yhdistämistä. Monimenetelmällisyys on hyvä valinta tutkittaessa moniulotteisia ilmiöitä. Tällöin lisäarvo syntyy keskenään erilaisten näkökulmien ja aineistojen systemaattisesta mutta luovasta yhdistämisestä ja näin ollen toimii erinomaisesti työelämässä ilmenevien ongelmien tarkastelussa.
Monimenetelmällinen tutkimus auttaa tunnistamaan tällaisen tutkimusotteen mahdollisuudet ja innoittaa hyödyntämään sitä laaja-alaisesti. Se myös analysoi käytännönläheisesti tutkimuksen toteuttamisen eri vaiheita. Oppaan keskiössä on innovatiivinen ja peloton aineistojen yhdistäminen sekä niiden välinen aito dialogi ja integraatio. Tällainen avoimuus on yksi kirjan merkittävästä annista tutkimusmenetelmien suhteen, ettemme sortuisi automaattisesti dikotomiseen joko laadullinen tai määrällinen ajatteluun.
Integraatio tarkoittaa ei vain erilaisten aineistojen hyödyntämistä vaan myös ajattelun sekä lukuisten muiden, keskenään erilaisten komponenttien yhteen punomista tavoitteena rakentaa kattava kokonaiskuva tutkimuksen kohteesta. Erimuotoiset aineistot ja monimenetelmällinen tutkimus mahdollistavat useat näkökulmat ja ristiriitaisetkin tulokset sekä sen myötä opiskelijoiden asiantuntijuuden kasvun.
Teosta ei ole kuitenkaan tarkoitettu kattavaksi käsikirjaksi vaan oppaaksi. Toki se sisältää kappaleet monimenetelmällisen tutkimuksen taustasta sekä teoreettisesta ja filosofisesta perustasta. Myös monimenetelmällisyyden tavoitteet ja tutkimusasetelmat sekä integroiva monimenetelmällinen tutkimus ja sen analyysi, tulkinta ja johtopäätökset on kirjassa avattu.
Lisäksi omat kappaleet löytyvät tutkimushankkeen käytänteistä ja ryhmätyön tekemisestä, monimenetelmällisen tutkimuksen raportoinnista sekä arvioinnista ja luotettavuuden tarkastelusta. Parisataasivuisessa kirjassa on myös havainnollistavia tutkimusesimerkkejä ja tietolaatikoita.
Kirjoittaja
Ilkka Väänänen, FT, erikoistutkija, LAB-ammattikorkeakoulu; ilkka.vaananen(a)lab.fi
Lähde
Åkerblad, L. & Seppänen-Järvelä, R. 2024. Monimenetelmällinen tutkimus – Opas suunnitteluun ja toteutukseen. Tallinna: Gaudeamus Oy.