Teematoimittajina: Heidi Kock, Haaga-Helia ja Tiina Valkendorff, Helsingin yliopisto.
AMK-lehti / UAS Journalin numeron 3/2023 teemana on koulutuksen digitalisoituminen ja digitaalinen pedagogiikka. Teemanumerossa keskitytään korkeakoulujen digitalisaatioon, ja yhtenä tarkasteltavana aiheena onkin kaikkien suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen yhteinen DigiVisio 2030 -hanke.
Koulutuksen ja pedagogiikan digitalisoituminen on moniulotteinen ilmiö, ja teemanumerossa lähestytäänkin koulutuksen ja pedagogiikan digitalisoitumista eri näkökulmista. Tähän kirjoittajakutsuun on hahmoteltu neljä eri alateemaa, joiden avulla kirjoittajia pyydetään tarkastelemaan korkeakoulujen digitalisaatiota.
Teemat on tarkoitettu herättämään ajatuksia, ja teemanumeron kirjoittajat voivatkin valita itse tarkemman näkökulmansa korkeakoulutuksen digitalisaatioon. Mainittujen teemojen lisäksi myös muut koulutuksen digitalisaatiota tarkasteltavat teemat ovat tervetulleita.
Alateema 1. Oppiminen ja pedagogiikka
Digitalisaatio on muuttanut oppimisen tapoja ja pedagogiikkaa. Tässä alateemassa pohditaan esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Millaisia uudenlaisia digitaalisia oppimisen malleja, ympäristöjä, ratkaisuja ja tapoja digitalisaatio on tuonut mukanaan?
- Miten oppiminen mahdollistuu digitaalisissa ympäristöissä, ja mitä on digitaalinen oppiminen?
- Millaisia mahdollisuuksia digitaalinen pedagogiikka ja ympäristöt tarjoavat erilaisille oppijoille, entä millaisia ovat digitaalisen vuorovaikutuksen ja interaktiivisuuden tavat?
- Miltä näyttää koulutuksen ja pedagogiikan digitaalinen tulevaisuus?
Alateema 2. Teknologia koulutuksessa ja oppimisessa
Teknologia voi tukea koulutusta ja oppimista, mutta samanaikaisesti teknologinen kehitys voi tuottaa myös haasteita.
- Tässä teemassa pohditaan esimerkiksi sitä, miten tekoäly voi tukea koulutusta ja miten sitä hyödynnetään oppimisessa.
- Millaisia haasteita tekoäly voi tuottaa koulutukseen?
- Entä miten oppimisanalytiikka voi edistää oppimista ja opetuksen suunnittelua?
- Millaisia pedagogisia ratkaisuja teknologia mahdollistaa?
Alateema 3. Kokemuksia ja kehitysideoita digitalisaatiosta.
Koulutuksen digitalisaatio on tuonut uudenlaisia tapoja järjestää ja tuottaa koulutusta.
- Millaisia kokemuksia koulutusorganisaatioilla ja muilla toimijoilla on koulutuksen ja pedagogiikan digitalisoitumisesta?
- Millaisissa verkostoissa koulutuksen digitalisaatio tapahtuu ja millaisia kokemuksia verkostoista ja yhteistyötä on?
- Miten opettajat, koulutuksen suunnittelijat ja oppijat kokevat koulutuksen digitalisaation?
- Millaisia haasteita ja hyviä käytäntöjä on havaittu?
Alateema 4. DigiVisio 2030
Digivisio 2030 on kaikkien Suomen korkeakoulujen yhteinen hanke, jossa uudistetaan korkeakoulutusta digitalisaation avulla. Hankkeen tavoitteena on esimerkiksi luoda yhteinen digitaalinen palvelualusta ja kehittää digitaalista pedagogiikka.
- Mitä DigiVisio hankkeelle kuuluu ja millaisia ajatuksia, käytäntöjä ja kehittämistyötä hankkeessa on meneillään?
Teemanumeroon toivotaan asiantuntija-artikkeleita sekä ammattikorkeakouluista että niiden ulkopuolelta. Kannustamme kirjoittajakokoonpanoihin, joissa on myös työelämän ja/tai opiskelijoiden edustus mukana.
Tarjottavat tekstit voivat olla artikkelien ohella myös vapaamuotoisempia katsauksia, puheenvuoroja, haastatteluja, ajankohtaisia aiheita kommentoivia asiantuntijatekstejä sekä esimerkkejä ammattikorkeakoulujen yhteistyöstä yritysten, kansainvälisten kumppanien tai muiden toimijoiden kanssa. Numeroon voi tarjota myös audiovisuaalisia sisältöjä, kuten podcasteja (pituus enintään 10 minuuttia) ja videoita.
Asiantuntija-artikkelin enimmäispituus on 10 000 merkkiä, katsauksen 4 000 merkkiä ja vapaamuotoisempien tekstien noin 3 000 merkkiä (välimerkkeineen). Kirjoittaa voi suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Tarkemmat kirjoittajaohjeet löytyvät www-osoitteesta https://uasjournal.fi/kirjoita-lehteen/kirjoitusohjeet/. Niihin kannattaa tutustua huolellisesti.
Aikataulu
- Noin 200 sanan abstraktit tulee lähettää teematoimittajille osoitteisiin heidi.kock(at)haaga-helia.fi ja tiina.valkendorff(at)helsinki.fi viimeistään 15.5.
- Hyväksytyt artikkelikäsikirjoitukset kuvineen tulee lähettää teematoimittajille 15.6.2023 mennessä. Toimittajat kommentoivat käsikirjoituksen, minkä jälkeen kirjoittajat viimeistelevät tekstinsä.
- Palaute artikkeleista lähetetään vastuukirjoittajalle 30.6.2023 mennessä.
- Korjattu versio artikkelista tulee toimittaa 31.8.2023 mennessä teematoimittajille.
- Teemanumero ilmestyy lokakuun puolivälissä viikolla 41.
Välitäthän kutsua eteenpäin omassa organisaatiossasi ja omissa verkostoissasi.