Ilkka Väänänen
Kymmenen vuotta sitten maaliskuun 16. päivä 2011 julkaistiin suomalaisten ammattikorkeakoulujen yhteisen AMK-Lehti / UAS Journal -verkkolehden ensimmäinen numero. Siinä julkaistut artikkelit käsittelivät samoja sekä strategisen että operatiivisen tason teemoja esim. kansainvälistyminen, kilpailukyky, aluekehitys, laatu, johtaminen, koulutuksen ja tki-toiminnan integrointi kuin tässä 10-vuotisjuhlavuoden ensimmäisessä Ajankohtaista -teemanumerossakin on tarjolla. Jopa konenäkösovellutuksia pohdittiin kymmenen vuotta sitten, joten lehden voidaankin sanoa olleen ja olevan edelleenkin ajanhermolla; ennakoivana ja avoimena näyteikkunana monipuoliseen käytännönläheiseen ammattikorkeakoulutoimintaan. Tarkemmin UAS Journalin matkaa 500 lukijan Kever-lehdestä nykyiseen lähes 100 000 vuotuista kävijää koskettavaksi verkkolehdeksi tarkastelevat Mervi Friman ja Mauri Kantola tämän numeron artikkelissaan “UAS Journalin verkkoja kokemassa”.
Loppuvuodesta 2020 Centria tutkimus ja kehityksen tekemän lukijakyselyn (n=100) vastauksissa UAS Journalia kuvattiin ajankohtaiseksi, monipuoliseksi ja asiantuntevaksi julkaisuksi. Vastaajien mielikuva lehdestä kulminoitui tuttuun paljon (amk)työtä tekevään suomenhevoseen, mutta lehteä ilmensi muutamien vastaajien mielestä myös kameleonttimainen värikkyys. Ylipäätänsä UAS Journalia pidettiin tuttuna ja kaikille sopivana koko “AMK-perheen” lehtenä. Suurin osa (80 %) vastaajista oli oikein tyytyväisiä (ka 7,5 asteikolla 0–10) lehteen ja kolmasosa (32 %) suosittelisi sitä ystävälleen tai kollegalleen (Net Promoter Score 14).
Vuosien varrella lehdessä on julkaistu kaikkien ammattikorkeakoulujen henkilöstön tuottamien kirjoitusten lisäksi myös monien sidosryhmäläisten tekstejä. Muutama kansainvälinen erikoisnumerokin on ilmestynyt viime vuosina eurooppalaisen käytäntölähtöisen tutkimuksen yhdistyksen (EAPRIL) kanssa yhteistoimitettuna. Lehden verkkosivuston kävijämäärät ovat olleet koko ajan kasvussa. Esimerkiksi kolmen viimeisen vuoden (2018–2020) aikana on lukijamäärä kaksinkertaistunut vajaaseen sataantuhanteen.
Lukijakyselyn vastauksissa toivottiin lehdessä käsiteltävän jatkossa mm. työnmurrosta, digitalisaatiota, jatkuvaa oppimista ja opettajuuteen liittyviä kysymyksiä. Myös AMK:n aluevaikutusta, kansainvälisyyttä, tekoälyä, neuromarkkinointia, tutkimusmenetelmiä, tiedolla johtamista ja henkilöstön osaamisen kehittämistä ja toiminnan yleistä laatua toivottiin numeroiden erikoisteemoiksi. Tämän vuoden seuraavan numeron (2/2021) aiheena on “Ammattikorkeakoulujen avoin TKI-toiminta ja avoin oppiminen”. Vuoden 2021 kahdessa viimeisessä syksyllä ilmestyvissä numeroissa tarkastellaan molemmissa vastuullisuutta. Ensin pedagogisen johtamisen sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmista sekä vuoden lopuksi ammattikorkeakoulutoimintojen ja -toimijoiden sekä verkostojen ja sidosryhmien näkökulmista.
Tämän “Ajankohtaista” -teemanumeron suosio oli huima. Saimme yhteensä 54 artikkeliehdotusta ajankohtaisista aiheista yritysyhteistyössä ja TKI-toiminnassa. Kaikkia tarjottuja aiheita emme valitettavasti pystyneet tässä numerossa julkaisemaan. Nyt julkaistut artikkelit harjoittelusuosituksia ja digitaalisuutta tarkastelleiden katsausten sekä muotoilukoulutusta ja professori Erikssonin merkitystä hoitoalalla koskevien puheenvuorojen lisäksi käsittelevät tietysti koronapandemian vaikutuksia, mutta myös kestävää kaivostoimintaa, biotaloutta, meriklusteria, pelialaa, perinteisen käsityötaidon ja nykyaikaisen teknologiaosaamisen liittoa sekä korkeakouluopintojen ja työurien integraatiota, koulutusvientiä, tulevaisuuden osaamistarpeita, yhteisöllistä luovuutta, henkilöstötuottavuuden kehittämistä että eteläafrikkalaista TKI-yhteistyötä.
Iso kiitos kaikille lehden tekoon vuosien varrella osallistuneille sekä mielenkiintoisia lukuhetkiä UAS Journalin parissa jatkossakin!
Kirjoittaja
Ilkka Väänänen, päätoimittaja