Hankkeen esittely
Video alkaa. Kuvaruutuun tulee teksti: SafeInLog – Työturvallisuudella tuottavuutta ja työhyvinvointia sisälogistiikkaan. SafeInLog – työturvallisuudella tuottavuutta ja työhyvinvointia sisälogistiikkaan (2020-2022) on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama kehittämishanke, jolle rahoituksen on myöntänyt STM.
Kuvaruutu ja teksti: SafeInLog-hanke kutsui kolmen yrityksen edustajat keskustelemaan aiheesta: sosiaalinen vastuullisuus – panostus ihmisiin tuo kilpailukykyä logistiikkaan.
Esiintyjät esittäytyvät
Esiintyjät kävelevät kohti kameraa yksi kerrallaan, jokaisen kohdalla ruutuun tulee esittelyteksti: Vieras 1. Vesa Korhonen, kalastava työsuojelupäällikkö, DHL Supply Chain, vieras 2. Pasi Haverinen, puusepäntehtaan laatuinsinööri/keikkaileva sairaanhoitaja, Korvenranta Oy, vieras 3. Marinka Linna, HR-päällikkö ja opiskelija, Alfaroc Logistics Oy.
Paneelikeskustelu käynnistyy
Esiintyjät istuvat rinnakkain keskustelemassa. Esiintyjille esitetään kysymyksiä, joihin he vastaavat.
Kysymys 1. Onko työhyvinvointi vain HR:n asia?
Vesa: Työhyvinvointi lähtee meistä kaikista. Ehdottomasti HR:llä on tärkeä osa sitä työhyvinvointia ja siellä tukifunktiossa tätä hoidella, mutta kyllä työntekijä ja esimiessuhteet työhyvinvoinnin oikeasti tekevät.
Marinka: Ja täs kohtaa mä ottaisin myös sen työterveyshuollon tosi isoon rooliin. Et käytettäisiin työterveyshuoltoa ennalta-ehkäisevästi, eikä vasta siinä vaiheessa, kun fyysinen kuormittavuus tai henkinen kuormittavuus on mennyt jo yli sillä henkilöllä.
Vesa: Kyllä se, että työfysioterapeutti käy välillä katsomassa miten ergonomia-asiat on hoidettu, käy tekemässä työhyvinvointikierroksia, toimii varmasti ennalta-ehkäisevästi.
Marinka: Kyllä.
Pasi: Joo.
Vesa: Kannattaa hyödyntää.
Pasi: Siinä tulee henkilöstölle tunne, että heistä huolehditaan vielä kaupanpäälle kun tällaisia kierroksia tehdään.
Kysymys 2. Miten teknologia/robotiikka mahdollistaa paremman työhyvinvoinnin?
Vesa: Mä näen tässä mahdollisuuksia, että otetaan robotiikkaa avosylin vastaan. Varmasti logistiikasta löytyy erilaisia tehtäviä, ehkä helpompia tehtäviä, sarjatöitä, joita pystytään teettämään roboteilla, ja tätä myötä irrotettua työntekijöitä haastavampiin, monipuolisempiin tehtäviin.
Pasi: Ja robotiikka lisää työhyvinvointia, keventää raskaita työvaiheita ja yksitoikkoisia työvaiheita.
Vesa: Totta, toi on yks hyvä puoli ajatella, ergonomia-asiat!
Marinka: Kyllä ja työturvallisuus, ettei lähdetä repimään itseään rikki vaan käytetään mieluummin apuvälineitä ja robotiikkaa mahdollisesti myöskin
Kysymys 3. Mikä on esihenkilön rooli vastuullisuudessa?
Vesa: Oon itse huomannut SafeInLog-hankkeessa mukana olleena, että aina me päädytään keskustelemaan one-to-one-keskusteluista. Kuinka tärkeää se on, että me kuunnellaan työntekijöitä. Pitää olla sellainen kaksipuolinen luottava keskusteluhetki. Sen ei tarvitse olla joka päivä tai joka viikko, mutta vähintään kerran kuukaudessa, niin että me pystytään yhdessä juttelemalla tekemään niitä parempia päätöksiä. Tänä päivänä me ollaan ihmisjohtajia ja kun me johdetaan ihmisiä, eikä sitä tulosta, ihmiset tekee se tuloksen ja se tulos tulee sieltä niin sanotusti vähän kaupan päälle.
Marinka: Ja ehdottomasti se me-henki. Sitä kaivataan logistiikassa tosi paljon. Ja kyllä esihenkilöt ja työnjohtajat on niitä, jotka sitä tekee siellä.
Pasi: Mun mielestä ei tarvitse itse osata kaikkea, mutta että pystyy sillä lailla keräämään sen tarvittavan tiedon ja hyödyntämään siinä esimiestyössä sitä. Se asenne on tosi tärkee siinä millaista henkeä luo työyhteisöön.
Vesa: On, ja minkälainen kulttuuri sinne on luotu.
Marinka: Arvomaailmat ennen kaikkea – sosiaalinen vastuullisuus tekemisessä.
Kysymys 4. Millaisilla panostuksilla päästään turvallisempaan työympäristöön?
Marinka: Meillä on otettu tänä vuonna käyttöön tosi hyvä työkalu siihen, että tämmösiä ilmoituksia saadaan huomattavasti paremmin, eli meillä on otettu semmonen äppi käyttöön ja sillä voi tehdä kaikki työturvallisuus-ennakkohavainnot, mutta myöskin silloin jos jotain sattuu.
Vesa: Meillä on käytössä myös vastaavanlainen järjestelmä. Mä näkisin, että työturvallisuuden kehittäminen ja kulttuuri – työturvallisuuskulttuuri. Me nostetaan meidän työturvallisuuskulttuuria tietylle tasolle. Silloin me tehdään havaintoja, me tehdään riskiarvioita kokoajan kun me liikutaan.
Pasi: Yks mikä on tosi tärkeetä, se voi olla joku pienikin asia mikä tulee henkilöstöltä, joku idea, ajatus mikä tulee henkilöstöltä, se täytyy jollain tapaa käsitellä.
Vesa: Just, ja se palaute tosi tärkee, ja se ruokkii taas tekemään lisää havaintoja.
Marinka: Just se, ja sit on tullut niitä ”ylimääräisiä silmiä” katselemaan sitä omaa toimintaa ja sieltä niitä hyviä vinkkejä, ”että oletteko miettineet, että tässä on tämmönen juttu”
Pasi: Joo näitä ahaa-elämyksiä on tullut useampia tämän hankkeen aikana.
Marinka: Joo.
Vesa: Kyllä, työturvallisuus kuuluu meille kaikille. Sä sanoit sen hyvin, se pitää juurikin paikkansa.
Pasi: Kiitoksia keskustelusta.
Marinka: Kahvitauko onkin jo ohi!
Vesa: Lähetään töihin!
Marinka: Jes, kiitti!
(Esiintyjät nousevat ja kävelevät kuvasta pois.)
Videon lopputekstit
Video on tuotettu osana SafeInLog-hanketta.
Ideointi ja käsikirjoitus: LABin asiantuntijatiimi (Niina Sallinen, Ullamari Tuominen, Riitta Mähönen, Jaana Lerssi-Uskelin) ja Marinka Linna
Esiintyjät: Pasi Haverinen, Vesa Korhonen, Marinka Linna
Videotuotanto: Inspiroiva Creative.
SafeInLog – Työturvallisuudella tuottavuutta ja työhyvinvointia sisälogistiikkaan.
Video päättyy.